Moody's:Ratingul Romaniei va fi sub presiune daca deficitul bugetar nu se va incadra in tinta cu FMI

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 16:03
1315 citiri
Moody's:Ratingul Romaniei va fi sub presiune daca deficitul bugetar nu se va incadra in tinta cu FMI

Ratingul Romaniei va fi sub presiune daca deficitul bugetar nu se va incadra in tinta fixata cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB, a afirmat reprezentantul Moody's Kenneth Orchard, care spune ca institutia financiara va amana probabil aprobarea virarii transei a cincea din acord.

"Decizia de azi (vineri - n.r.) a Curtii Constitutionale face posibila amanarea discutarii in Consiliul FMI a revizuirii acordului cu Romania si, prin urmare, si virarea urmatoarei transe ar putea fi intarziata. Totusi, Moody's percepe aceasta chestiune ca o chestiune temporara si nu ca o rupere fundamentala a programului", a declarat pentru MEDIAFAX Orchard.

El a mentionat ca, cel mai probabil, Guvernul va lua masuri de remediere a situatiei, posibil prin majorarea taxelor, ceea ce va insemna continuarea acordului cu FMI.

Moody's subliniaza ca situatia lichiditatii Guvernului este in prezent suficienta si nu depinde de virarea urmatoarei transe de la FMI, care va intra la BNR.

"Transferul transei de la UE, destinata finantarii deficitului bugetar, este asteptat peste cateva luni, iar Moody's anticipeaza ca problemele fiscale ar trebui sa fie rezolvate pana atunci", a spus Orchard.

Oficialul agentiei de rating a mentionat ca actiunile recente ale Guvernului au demonstrat un angajament puternic fata de programul stabilit cu FMI si UE si anticipeaza ca acest angajament va continua.

In ceea ce priveste ratingul acordat Romaniei, Orchard a mentionat ca perspectiva calificativului "Baa3" ramane stabila, ceea ce inseamna ca modificarea in viitorul apropiat este improbabila.

"Desi nu este scenariul de baza al Moody's, ratingul acordat Romaniei ar putea fi sub presiune daca Guvernul nu este capabil sa reduca deficitul bugetar la 6,8% din PIB, asa cum s-a angajat in fata FMI si UE", a incheiat Orchard.

Consiliul Executiv al FMI ar urma sa discute la finele lunii iunie revizuirea acordului cu Romania, care ar permite virarea celei de-a cincea transa din cadrul imprumutului acordat pe doi ani, in valoare de aproximativ 850 milioane de euro.

Totodata, Uniunea Europeana ar trebui sa vireze in toamna acestui an cea de-a treia transa dintr-o facilitate de finantare, in valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern masuri deficit taxe fmi rating , #stiri FMI