MTI: Devalorizare substantiala a leului

Luni, 01 Octombrie 2007, ora 10:52
1076 citiri

MTI (Ungaria) - In decurs de trei luni, incepand cu luna iunie, leul romanesc s-a devalorizat fata de euro cu aproape 6 la suta. Deprecierea leului este cea mai mare din ultimii ani - atrag atentia analistii financiari, potrivit carora aceasta scadere este cauzata de accelerarea inflatiei si de cresterea deficitulului de cont curent al Romaniei.

In primele sapte luni ale anului, deficitul de cont curent a ajuns la 9 miliarde euro. La sfarsitul lunii septembrie, deficitul bugetar a atins o cifra record, si nu este intamplator ca FMI a atentionat Romania ca devine din ce in ce mai vulnerabila, intr-o perioada de descrestere economica globala.

Intr-o perioada de neincredere fata de monedele tarilor in plina dezvoltare, leul devine tot mai vulnerabil. Cu toate acestea, BNR nu a modificat dobanda de referinta, sabilind si saptamana trecuta aceasta dobanda la 7 la suta. In Romania se poate conta si in continuare pe cresterea ratei inflatiei, in primul rand datorita cresterii preturilor la produsele alimentare, crestere cauzata de seceta din aceasta vara.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.