Nica: Guvernul a evitat un dezastru

Luni, 10 August 2009, ora 16:42
1564 citiri
Nica: Guvernul a evitat un dezastru

Vicepremierul Dan Nica a declarat, luni, dupa BPN al PSD, ca masurile luate de Guvern au fost credibile si au dus la evitarea unui dezastru, dovada fiind acceptul "extraordinar" al FMI de a finanta deficitul bugetar.

Nica a spus ca, avand "un guvern puternic", Romania a evitat, in 2009, un "dezastru", inregistrand, in locul unei contractii economice prognozate la 14% din PIB, una de doar 8%, precizeaza Mediafax.

"Faptul ca masurile luate de Guvern au fost credibile a facut sa beneficiem de aceasta finantare extraordinara, pentru ca nu sta in obiceiul Fondului Monetar International sa accepte sa finanteze si deficitul bugetar", a adaugat el.

De altfel, anterior, si premierul Emil Boc s-a exprimat in aceeasi nota, in ceea ce priveste contractia economica.

Boc a declarat, luni, dupa sedinta coalitiei, ca Romania ar fi avut un deficit bugetar de "minus 14", daca Guvernul nu adopta masurile economice pe care le-a luat incepand cu decembrie 2008 si continuand cu cele din 2009.

"Daca nu am fi luat aceste masuri pe care le-am luat, vreau sa stiti ca Romania avea un deficit de aproape minus 14, daca nu lua masurile pe care le-a luat incepand chiar cu decembrie 2008 si continuand cu 2009 si continuand cu alte masuri rationale", a spus Boc, dupa sedinta coalitiei.

Misiunea FMI va propune board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe, respectiv din septembrie si decembrie, sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar, dupa ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat seful delegatiei FMI la Bucurest, Jeffrey Franks.

"Ministerul Finantelor va trebui sa acceseze mai multe fonduri de pe piata pentru a finanta acest deficit, dar FMI va acoperi o parte importanta din diferenta. De asemenea, ne gandim si la faptul ca executia bugetara va fi sprijinita si de ceilalti parteneri ai acordului, Comisia Europeana si Banca Mondiala", a afirmat Franks.

FMI a fost de acord cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, de la proiectia anterioara de 4,6%, negociata in martie pentru acordul incheiat intre autoritatile romane si institutia financiara.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#nica, #guvern, #fmi , #stiri FMI