Nica: Nu poti sa cheltuiesti mai mult decat ai deficitul

Marti, 23 Iunie 2009, ora 12:13
1399 citiri
Nica: Nu poti sa cheltuiesti mai mult decat ai deficitul

Vicepremierul Dan Nica a declarat marti ca Romania plateste comisioane de neutilizare pentru credite de aproximativ 4 miliarde de euro, contractate de la BEI sau BERD, iar aceste sume nu sunt utilizate pentru ca s-ar depasi deficitul bugetar convenit in negocierile cu CE si FMI, precizeaza NewsIn.

"Romania are posibilitatea, are bani pe masa sa cheltuiasca probabil o data si jumatate cat avem noi prevazut in buget acum. Nu poti sa cheltuiesti mai mult decat ai deficitul. Sigur ca poti, dar cu o singura conditie: renuntam la ceea ce inseamna angajament fata de CE si ne ducem la un deficit de 10% (din PIB)", a spus Nica, in cadrul unui eveniment.

Vicepremierul a mentionat ca problema lipsei resurselor de finantare este falsa, in conditiile in care Romania are contractate credite de aproximativ 4 miliarde de euro de la institutii precum Banca Europeana de Investitii (BEI) sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Nu e problema lipsei de resurse de finantare, (...) va repet, sunt 4 miliarde de euro credite comerciale contractate din 2005, 2006, 2007, care nu au fost utilizate pentru ca sunt bani care trebuie probabil cheltuiti dupa anumite reguli, licitatii, ca sunt bani BEI, BERD, este mai complicat, trebuie sa organizam licitatii dupa regulile lor.

Atunci s-au preferat investitii de la bugetul de stat, iar banii astia au ramas necheltuiti si platim comisioane de neutilizare. S-au platit si in 2007 si in 2008, si sume nu mici, foarte mari! Dar repet, Romania poate cheltui pentru investitii atat cat are bani sa se incadreze in deficit", a spus el.

Vicepremierul a comentat si relatarile din presa potrivit carora sumele investite de stat in infrastructura, in 2009, sunt mai mici decat cele investite in 2008, sustinand ca datele au fost comparate in mod eronat.

"Cand s-au comparat, s-au comparat investitiile de la bugetul de stat pe 2009 cu investitiile bugetului consolidat pe 2008, care inseamna si autoritatile locale. Daca noi comparam buget consolidat - deci total investitii buget de stat cu bugete locale 2009-2008 - suma este identica", a mai spus Nica.

#Nica, #stat, #comisioane, #credite, #miliarde, #euro , #stiri FMI