Nita: FMI va fi de acord cu reducerea CAS de la 1 iulie

Marti, 03 Iunie 2014, ora 15:45
2239 citiri
Nita: FMI va fi de acord cu reducerea CAS de la 1 iulie

Delegatia Fondului Monetar International va fi cu siguranta de acord cu propunerea Guvernului Romaniei privind reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014, a declarat, marti, ministrul Economiei, Constantin Nita, prezent la o conferinta pe tema investitiilor in sectorul energetic.

"Urmeaza discutii pe aceasta tema la Finante, dar sunt convins ca FMI va fi de acord cu aceasta masura, avand in vedere atat mersul economiei romanesti, cat si ratingul de tara, asa ca nu vor fi probleme", a spus el.

Intrebat ce masuri alternative are in plan Guvernul in cazul in care FMI nu accepta aceasta masura, Nita a sustinut ca Executivul nu ia in calcul un astfel de scenariu.

"Nu punem in discutie un asemenea scenariu. Suntem convinsi ca FMI va fi de acord. Trebuie sa ajutam mediul privat. Eu totdeauna sunt sigur de ceea ce spun", a subliniat Nita.

La finele saptamanii trecute, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat ca obiectivul zero este reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International /FMI/, Comisiei Europene /CE/ si Bancii Mondiale /BM/.

"Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta saptamana viitoare cu reprezentantii FMI, CE si BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o masura pe care am sustinut-o de mult timp si acum o voi promova cu toata taria", a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus ca masura va imbunatati mediul de afaceri din Romania, va usura povara fiscala a angajatorilor corecti si va elimina discrepantele aduse de competitia neloiala intre angajatorii cinstiti si cei care folosesc munca la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a mentionat ca au fost luate in calcul mai multe scenarii care se bazeaza pe veniturile colectate la buget si taxa pe constructii speciale, iar dupa ce vor disponibile si datele pentru luna mai se va vedea daca este nevoie si de alte masuri precum taieri de cheltuieli.

Potrivit ministrului Finantelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar daca se iau in calcul si efectele pozitive ale aplicarii acestei masuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor ramasi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat ca nu va fi discutata cu Misiunea FMI o largire a bazei de impozitare pentru CAS.

Intrebata de jurnalisti daca, in cazul unei aplicari a reducerii CAS, se mai poate aplica si o masura de reducere a TVA la carne, oficialul MFP a spus ca problema care trebuie rezolvata nu este cea de spatiu fiscal, ci trebuie vazut cat de eficienta a fost masura de reducere a TVA la paine, operata in septembrie 2013, iar acest lucru poate fi evaluat dupa o perioada mai lunga.

Ea a precizat ca la runda de discutii cu FMI care va incepe pe 2 iunie nu va discutata reducerea TVA la carne. In Romania, cota cumulata de CAS platita de angajator este de 45%, iar colectarea se situeaza undeva la 32%, din cauza muncii la negru si diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

#reducerea cas, #delegatia fmi, #contribuabili romani , #stiri FMI