Nominalizarea lui Croitoru adanceste criza din Romania

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 12:18
1394 citiri
Nominalizarea lui Croitoru adanceste criza din Romania

Criza politica din Romania se adanceste, dupa ce liderii opozitiei au respins joi nominalizarea presedintelui Traian Basescu pentru postul de prim-ministru, comenteaza presa internationala.

Basescu a ignorat cererea partidelor de opozitie de a-l numi prim-ministru pe Klaus Iohannis, respectatul primar al Sibiului, optand in schimb pentru consilierul Bancii Centrale Lucian Croitoru, respins insa de liderii opozitiei, relateaza cotidianul Irish Times, in editia electronica de vineri, precizeaza Mediafax.

Criza economica a pus capat mai multor ani de crestere economica rapida in Romania si a provocat o recesiune profunda, ce a obligat Bucurestiul sa solicite Fondului Monetar International (FMI) un credit de 20 de miliarde de euro, in schimbul unor reforme nepopulare.

Analistii avertizeaza ca impasul politic, precum si perspectiva alegerilor prezidentiale de la 22 noiembrie ar putea periclita aceste reforme si chiar acordarea urmatoarei transe din creditul FMI, prevazuta pentru decembrie, precizeaza Irish Times.

La randul sau, postul Radio France Internationale subliniaza ca nominalizarea presedintelui roman Traian Basescu in persoana lui Lucian Croitoru nu rezolva deocamdata criza instalata in Romania, la doua zile de la caderea Guvernului Boc, in urma unei motiuni de cenzura depuse de opozitie.

Daca noul Guvern condus de Croitoru nu obtine, asa cum este probabil, increderea Parlamentului, criza politica risca sa se prelungeasca timp de mai multe saptamani, pana la alegerile prezidentiale de la 22 noiembrie, potrivit aceleiasi surse.

Presedintele roman spera ca nominalizarea sa va aduce stabilitate economica in timpul crizei politice actuale, pana la formarea unui nou Guvern, noteaza Euronews, in pagina electronica.

Dar numirea lui Croitoru trebuie sa fie aprobata de Parlament, fapt improbabil din cauza ca opozitia sprijina un alt candidat.

Pe de alta parte, Basescu a anuntat ca Fondul Monetar International a amanat o misiune la Bucuresti de revizuire a progreselor inregistrate, pana cand se formeaza un nou Guvern, relateaza site-ul bulgar Novinite.com.

In prezent consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, in varsta de 52 de ani, a fost reprezentantul Romaniei la FMI in perioada 2003-2007, noteaza cotidianul elvetian Le Nouvelliste, in editia electronica de vineri.

Pe de alta parte, cea mai recenta criza politica din Romania il avantajeaza pe actualul presedinte roman, inaintea alegerilor prezidentiale, concentrand din nou atentia asupra sa, apreciaza Sofia Echo, in editia electronica de vineri.

"Putini ii pot nega (lui Basescu-n.r.) abilitatea de a naviga prin apele intunecate ale politicii romanesti", scrie Sofia Echo, facand referire la trecutul presedintelui de capitan de vas.

Prin formarea unei coalitii intre PSD si PDL Basescu isi pierduse modalitatea obisnuita de a atrage atentia asupra sa, pentru ca nu se mai putea baza pe un conflict intre institutii ale statului.

Caderea Guvernului la 13 octombrie l-a eliberat insa de limitele pe care si le impusese, permitandu-i sa adopte o pozitie mult mai dura in fata oponentilor sai, conchide publicatia bulgara.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#alegeri, #criza, #croitoru, #fmi, #nominalizare, #politica, #premier, #recesiune , #stiri FMI