Noul acord cu FMI, inevitabil. Romania nu are cum sa isi plateasca datoriile

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 14:30
1050 citiri
Noul acord cu FMI, inevitabil. Romania nu are cum sa isi plateasca datoriile

Incheierea unui nou acord cu FMI a devenit certitudine o data cu declaratiile presedintelui Traian Basescu de la intalnirea informala pe care a avut-o cu reprezentantii FMI. Seful statului a vorbit despre doua variante de acord, un nou imprumut sau un acord de tip precautionary. 

Totusi, problemele financiare ale Romaniei arata ca nu poate fi vorba decat de primirea unei noi sume de bani. Niciuna dintre variantele presedintelui Traian Basescu nu ne va salva deoarece Romania nu are bani cu care sa isi plateasca datoriile, iar masurile luate de Guvern nu vor relansa economia prea curand.

Iar Fondul este singurul care ne poate ajuta in aceste conditii pentru ca ne ofera o dobanda mai avantajoasa, ne-a explicat fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu.

"In momentul de fata, statul roman nu are capacitate de plata. Sunt multe arierate fiscale, problemele structurale nu au fost indepartate si avem nevoie de un nou acord pentru a aduna resurse cu care sa ne platim datoriile. Noi nu am facut decat sa rostogolim niste datorii an de an. Iar efectele masurilor pe care le ia Guvernul acum se vor vedea in cativa ani", a declarat pentru Ziare.com Valentin Ionescu.

Traian Basescu nu a vorbit, insa, foarte clar despre un nou imprumut, ci si despre un acord de tip precautionary, care ar insemna un tip de colaborare si consultanta pe anumite subiecte foarte bine definite, cum ar fi consolidarea fiscala, reformele structurale si intarirea sistemului financiar. Dar asta nu ne asigura sursele de venit de care avem nevoie.

"Precautionary nu inseamna neaparat sa folosesti efectiv o suma de bani, ci ne ofera o garantie politica si economica pentru investitori straini si finantatori. O prelungire de acord de imprumut efectiv ne sporeste datoria publica. Daca are o valoare mare, atunci devine o povara. Eu nu cred ca va fi precotionary. Avem nevoie de bani pe termen scurt, in urmatoarele 12 luni. E vorba de suma care ne lipseste si care ne creeaza un deficit. Adica aproximativ noua miliarde", a explicat Valentin Ionescu.

Mai mult, acordul precautionary ar obliga statul roman sa scada si mai mult cheltuielile, lucru ce ar reduce in continuare consumul, in timp ce un nou credit ar creste datoria publica.

"Daca luam precotionary, inseamna sa scadem si mai mult cheltuielile si atunci economia isi va reveni mai greu pentru ca nu sunt resurse. Nu ai cu ce s-o stimulezi. Daca ne imprumutam, va creste datoria publica si asta pune presiune pe moneda si pe buget. Iar nu e bine", a adaugat fostul ministru.

Guvernul are o atitudine evaziva

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Valentin Ionescu spune ca statul roman nu are bani sa acopere arieratele catre sectorul privat facute din achizitii publice, nu a disciplinat suficient cheltuielile la nivel local si nu a luat masuri de reducere a cheltuielilor la nivelor consiliilor judetene, ceea ce a crescut si mai mult arieratele.

"Fondul Monetar a conditionat incheierea acestui acord de rezolvarea unor probleme pe termen scurt si aici se refera clar la plata arieratelor catre sectorul privat. (...) Romania are deocamdata o atitudine evaziva. Guvernul nu are o optiune foarte clara. Guvernul Romaniei nu a precizat ce doreste", a mai declarat fostul ministru pentru Ziare.com.

"Nu am aratat suficienta claritate in masurile de restructurare. S-au luat masuri de ajustare, insa masurile de ajustare trebuie acompaniate intotdeauna de masuri de restructurare in asa fel incat sistemul sa functioneze la alti parametri. Noi am facut acest lucru foarte tarziu, asa ca efectele nu se pot vedea pe termen scurt. Abia anul acesta au inceput sa se aplice masuri de restructurare", a adaugat el.

Fostul ministru a facut referire si la noua propunere de crestere a contributiilor sociale cu scopul de a acoperi nevoia de finantare. Acest lucru va creste, insa, costurile cu forta de munca si va afecta sectorul privat. Mai mult, taxele si impozitele nu vor asigura finantarea statului decat pe termen scurt, asa ca, in final, se va ajunge tot la un imprumut.

"Marirea contributiilor va avea un impact negativ ca imagine, in privinta investitiilor. Cand un investitor strain se va incerca sa vada cat va plati in Romania o sa se gandeasca ca prefera sa se duca in Ucraina unde da o taxa de protectie mafiotilor, plateste impozit cand ii vine si s-ar putea sa fie mai ieftin acolo decat aici. Cam asa vor privi investitorii treaba asta. E multa incoerenta si lucreaza in detrimentul nostru, dar si al lor", ne-a mai spus Valentin Ionescu.

Astfel, daca masurile guvernului nu vor ajuta economia sa se relanseze, e posibil sa avem nevoie de si mai multi bani decat se vorbeste acum, a conchis el.

Jeffrey Franks: Discutiile sunt premature

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii FMI la Palatul Cotroceni ca ii asteapta in luna octombrie sa discute despre un viitor acord.

"De aceasta data va aflati in Romania doar pentru a celebra aniversarea Bancii Nationale a Romaniei. Ma bucur sa va vad din nou. Ma uit spre vizita din octombrie, cand nu va fi o sarbatoare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le intampinam. Propunerea mea este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip "precautionary". Acesta este mesajul meu care dumneavoastra", i-a spus presedintele Traian Basescu sefului misiunii FMI in Romania Jeffrey Franks.

Jeffrey Franks crede, insa, ca discutiile despre un nou imprumut sunt premature deoarece mai sunt mai multe luni din actualul acord, dar a precizat ca delegatia va discuta cu Guvernul pe aceasta tema pe masura ce se apropie sfarsitul acordului.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spunea, insa, in urma cu cateva luni cand statul roman ar trebui sa evite un nou credit de la FMI, in cazul in care va avea nevoie de bani si avansa doua solutii alternative. Prima era acordul de tip precautionary stand by, a doua posibilitate fiind o linie flexibila de credit, ale carei conditii sa fie stabilite in functie de felul in care se deruleaza actualul acord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#acord, #fmi, #datorii, #basescu, #franks , #stiri FMI