Nu exista un plan B pentru Grecia

Marti, 28 Iunie 2011, ora 16:53
1096 citiri
Nu exista un plan B pentru Grecia

Daca Parlamentul de la Atena nu aproba planul de austeriate al Guvernului, Grecia nu va avea niciun plan B pentru a se salva de la faliment, avertizeaza comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, potrivit NewsIn.

"Uniunea Europeana continua sa fie gata de a oferi sprijin Greciei. Dar Europa nu poate ajuta Grecia, daca Grecia nu se ajuta ea insasi", a spus Rehn.

Comisarul european a mentionat ca programul economic al guvernului elen, "singura cale de a evita falimentul imediat", include strategia fiscala pe termen mediu si calendarul privatizarii.

"Programul trebuie aprobat pentru ca noua transa din ajutorul financiar sa fie eliberata", a adaugat Rehn.

Sindicatele din Grecia au inceput marti o greva generala de 48 de ore, dupa ce premierul elen Giorgios Papandreou a cerut Parlamentului sa sustina un pachet de masuri de austeritate.

Luni, Papandreou a declarat ca numai programul de austeritate, evaluat la 28 de miliarde de euro, pe care l-a propus guvernul sau va pune din nou Grecia pe picioare.

Daca Guvernul pierde, UE si FMI ar putea bloca ultima transa din imprumutul promis Greciei, care ar putea ramane fara bani in cateva saptamani.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca bancile franceze sunt dispuse sa ofere noi credite pe 30 de ani Atenei, atunci cand actualele datorii expira.

El a precizat ca si alte tari europene, ale caror banci au imprumutat bani Greciei, analizeaza acelasi model pentru a evita un faliment al tarii.

Insa Marea Britanie a negat ca exercita presiuni asupra bancilor sale. 

#atena, #faliment grecia, #grecia, #olli rehn, #sprijin grecia , #stiri FMI