O cadere a guvernului ar putea pune presiune pe ratingul Moody's

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 00:27
1089 citiri
O cadere a guvernului ar putea pune presiune pe ratingul Moody's

Agentia de rating Moody's Investor Service nu va efectua modificari ale calificativului Romaniei, ci va astepta aplicarea planului secund de austeritate al guvernului, insa estimeaza o depasire a deficitului bugetar peste 6,8% din PIB in 2010, a declarat, vineri, analistul Kenneth Orchard.

Moody's va astepta reactia guvernului in urma respingerii de catre Curtea Constitutionala a masurilor de reducere a pensiilor, inainte de a lua vreo decizie cu privire la ratingul Romaniei, insa calificativul tarii ar putea fi schimbat in urma instabilitatii politice create de o eventuala cadere a guvernului, a declarat, vineri, analistul Moody's Investor Service, Kenneth Orchard.

El a explicat ca agentiile de rating nu se grabesc sa ia o decizie pripita, bazata pe o singura actiune, in ceea ce priveste calificativul suveran.

"Vom astepta sa vedem ce se intampla. Cred ca FMI este de aceeasi parte cu guvernul si considera decizia Curtii ca un eveniment nefericit. Nu cred ca FMI sau Comisia vor pedepsi guvernul", a declarat analistul Moody's pentru The Money Channel.

"O eventuala cadere a guvernului ar putea pune presiune pe rating", spune Orchard, explicand ca o modificare a calificativului acordat Romaniei "ar putea depinde foarte mult de ceea ce s-ar putea intampla dupa o cadere a guvernului, si de cum ar reactiona Comisia Europeana si FMI ulterior.

"Cel mai mare risc al prezentului consta in crearea unor tensiuni politice suplimentare, a declarat Orchard.

"Cred ca riscul imediat este ca din cauza tensiunilor politice guvernul sa nu fie capabil sa implementeze masurile necesare pentru continuarea acordului cu FMI.

Guvernul are un 'Plan B' pe care incearca sa-l implementeze, intrebarea este cum vor reactiona partidele din opozitie, daca vor spijini sau nu guvernul", a mai declarat analistul Moody's.

Exista riscuri mari asupra depasirii deficitului bugetar convenit cu FMI, de 6,8% din PIB Moody's estimeaza ca exista, totusi, riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca tinta de 6,8% din PIB convenita cu FMI.

"Accentuarea deficitului bugetar depinde de cat de repede se misca guvernul si cum va reusi sa implementeze noile masuri. Probabil ca impactul asupra deficitului bugetar nu va fi mare, insa creste riscul ca acesta sa depaseasca 6,8% din PIB", a mentionat Orchard.

In acelasi timp, el estimeaza o scadere economica cuprinsa intre 0,5% si 1% pentru 2010. "Aceasta scadere va afecta veniturile bugetului, si din aceasta cauza credem ca deficitul va fi mai mare de 6,8%", a explicat Orchard.

Daca guvernul va majora taxele, scaderea economiei ar putea fi mai accentuata, a adaugat el.

"E foarte complicat: contractia s-ar putea sa fie mai mare, din cauza scaderii salariilor. O crestere a taxelor va reduce avansul economic, iar o crestere a TVA va reduce si consumul. Insa nu suntem ingrijprati de o eventuala reducere a TVA", a mai afirmat Orchard.

Efectul reducerii TVA nu ingrijoreaza mediul de afaceri in accesi masura ca o crestere a impozitelor directe, a explicat analistul Moody's. 

#cadere, #guvern, #rating, #moodys , #stiri FMI