O delegatie a FMI si CE vine in Romania saptamana viitoare

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 16:03
1436 citiri
O delegatie a FMI si CE vine in Romania saptamana viitoare

O delegatie a Fondului Monetar International si Comisiei Europene va sosi in Romania la inceputul saptamanii viitoare, pentru a discuta cu Guvernul in exercitiu despre proiectul de buget pentru 2010, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.

"Ne vom intalni la inceputul saptamanii viitoare cu reprezentantii FMI si ai CE, pentru o discutie generala legata de proiectul de buget pentru 2010, de veniturile si cheltuielile prognozate pentru anul viitor. Unii membri ai delegatiei vor sosi luni, iar altii marti", a spus Pogea.

El a precizat ca, dupa discutia cu delegatia FMI si CE, va prezenta proiectul de buget intr-o reuniune informala a Guvernului, in care se va discuta si pe tema politicilor publice care trebuie incluse in document.


Ministrul interimar al Finantelor a asigurat din nou ca pentru luna decembrie au fost identificate fondurile de acoperire a obligatiilor statului si a aratat ca autoritatile au inceput deja sa pregateasca o strategie pentru asigurarea resurselor si in primul trimestru al anului viitor.


Miercuri, Pogea a declarat pentru MEDIAFAX ca proiectul de buget pentru 2010 este finalizat in proportie de 95% si va fi pus la dispozitia viitorului Guvern sub forma unui draft, pentru a fi completat cu politicile publice ale programului de guvernare.


O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti, in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar Romania nu a indeplinit toate conditiile pentru finalizarea procedurii.



Romania a primit pana in prezent primele doua transe din imprumutul de la FMI, ce insumeaza 6,9 miliarde de euro.


Transa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programata pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.


Reprezentul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat in luna noiembrie ca intarzierea adoptarii unui buget credibil creeaza posibilitatea intarzierii urmatoarei transe de la FMI si primirea acesteia concomitent cu transa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie a anului viitor.


Intrebat daca exista posibilitatea primirii transelor trei si patru concomitent, Lybek a raspuns ca este foarte posibil, avand in vedere ca o misiune de evaluare a FMI pentru acordarea transei a patra este programat sa vina in Romania la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie.

 

#fmi, # delegatie, # transa, # tinta, # buget , #stiri FMI