Oamenii de afaceri: banii de la FMI, o galeata din care s-a consumat anarhic

Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:57
1262 citiri
Oamenii de afaceri: banii de la FMI, o galeata din care s-a consumat anarhic

Acordul de FMI nu a facut bine mediului de afaceri, si in loc de "centura de siguranta" a fost o galeata din care s-a consumat anarhic pentru pensii si salarii, iar viitorul acord ar trebui incheiat doar dupa dezbateri publice, considera oamenii de afaceri, citati de Mediafax.

"Pentru mediul de afaceri acordul cu FMI a insemnat cresterea TVA, arierate masive si distrugerea lanturilor de creare a valorii, a furnizorilor, intreprinderi mici si mijlocii. A insemnat indatorarea tarii, prin cheltuirea rezervei BNR pentru plata de salarii si pensii", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

El a aratat ca, la nivel psihologic, acordul cu FMI a dus la pierderea credibilitatii Guvernului si a BNR, pentru ca ideea ca banii de la FMI vor fi folositi pentru mentinerea cursului de schimb a fost "o ipocrizie".

"A fost doar un simplu mecanism de cheltuire a rezervei BNR pentru finantarea salariilor si pensiilor", a adaugat Pogonaru.

Anca Vlad, vicepresedinte al AOAR, a aratat ca problema arieratelor este mult mai grava pentru antreprenorii romani decat pentru multinationale.

"Finantarea este mai scumpa pentru antreprenorii romani, au nevoie de cash colateral. Astfel de lucruri grave pentru noi nu se rezolva cu acordul cu FMI", a mai spus Vlad.

Referindu-se la un nou acord cu FMI, Pogonaru a mentionat ca exista un consens la nivelul mediului de afaceri potrivit caruia orice fel acord cu FMI nu poate fi incheiat inainte de dezbateri publice.

"Acordul cu FMI despre care la inceput s-a spus ca este o centura de siguranta, a fost o galeata din care s-a consumat anarhic pentru mentinerea salariilor si pensiilor si nu pentru a mentine solvabilitatea externa a Romaniei.

Nu avem nevoie de acordul cu FMI, nici preventiv, de niciun fel, avem nevoie de un guvern responsabil. Este boala Romaniei, nu avem un guvern responsabil, nu avem management performant la nivelul societatilor de stat", a declarat Constantin Bostina, vicepresedinte al AOAR.

El a adaugat ca nu se poate pune problema incheierii unui nou acord cu FMI in conditiile in care rezerva valutara a Romaniei, care protejeaza de vulnerabilitatile externe, a crescut intr-un an cu patru miliarde de euro.

"Lucrurile nu pot sa continue in aceasta maniera, daca dupa doi ani de acord cu FMI nu a iesit economia din recesiune, si chiar exista pericolul ca nici in 2011 sa nu iesim din recesiune, sau sa fie o modesta echilibrare spre sfarsitul anului", a aratat Bostina.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#acord, #fmi, #patronate, #pensii, #salarii , #stiri FMI