Oamenii de afaceri nu vor un nou imprumut FMI

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 15:34
1371 citiri
Oamenii de afaceri nu vor un nou imprumut FMI

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) nu sustine contractarea unui nou imprumut de la FMI si in schimb propune constituirea unui fond strategic de investitii in valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti, precizeaza Mediafax.

"Apreciem ca, alaturi de reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, este de maxima importanta adoptarea de catre Guvern sau Parlament a unor masuri hotarate si curajoase care sa restabileasca increderea investitorilor, a consumatorilor si a societatii in ansamblul ei", se arata intr-un comunicat al AOAR.

In acest sens, AOAR a elaborat un set de propuneri, care potrivit oamenilor de afaceri au la baza experienta tarilor membre UE, precum si realitatile economiei romanesti.

Constituirea fondului strategic de investitii, cu o valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti, este una dintre aceste propuneri.

"Titlurile de stat vor fi bonificate cu o dobanda atractiva, ce va permite, prin platile anuale, o remunerare stimulativa pentru populatie. Operatiunea va creste gradul de incredere al populatiei, va stimula consumul si va asigura resursele financiare necesare finantarii unor proiecte de importanta nationala sau regionala. Depozitele populatiei se ridica la circa 15 miliarde de euro", se mentioneaza in comunicat. AOAR precizeaza ca masura a fost utilizata in Romania interbelica si in anul 2008 in Franta.

Totodata, oamenii de afaceri solicita Guvernului asumarea publica si transparenta a unui program ferm de plata catre mediul privat a tuturor datoriilor administratiilor publice locale si centrale.

In acest sens, AOAR propune modificarea Codului de Procedura Fiscala si introducerea obligatorie a calcularii si platii neconditionate de dobanda penalizatoare pentru plata cu intarziere de catre autoritatile de stat a datoriilor catre companiile private.

O alta propunere vizeaza initierea si aprobarea de urgenta in Parlament a unei legi care sa modifice actualele prevederi privind functionarea BNR, extinzand atributiile acesteia si in domeniul asigurarii dezvoltarii economice a Romaniei si, de asemenea, imputernicirea bancii centrale de a calcula Rezervele Minime Obligatorii impuse bancilor comerciale in functie de structura portofoliului creditelor acordate de acestea.

Pe de alta parte, oamenii de afaceri se declara impotriva unui nou acord cu institutiile financiare internationale, sustinand doar imprumuturi comerciale pentru investitii.

"Nu sustinem contractarea unui nou imprumut de la FMI/CE/BM de tip stand by; la limita, se poate accepta un acord de imprumut de tip «preventiv».

In acest caz, sustinem realizarea de imprumuturi comerciale la finantatorii institutionali (BEI, BERD, BM s.a.), sumele imprumutate urmand a fi utilizate exclusiv pentru realizarea unor proiecte nationale, bine pregatite si corect dimensionate financiar si tehnologic", afirma sursa citata.

AOAR atrage atentia si asupra necesitatii echilibrarii bugetelor tuturor regiunilor administrative, dupa modelul german si totodata solicita publicarea de catre Guvern, pana la sfarsitul anului, a lucrarilor de interes national sau regional care ar urma sa fie realizate in parteneriat public privat.

Mentinerea cotei unice, punerea in discutie publica si fixarea unui cadru stabil pentru o perioada de minim trei ani, precum si flexibilizarea pietei fortei de munca sunt alte deziderate ale Asociatiei.

"Codul Muncii trebuie sa permita crearea unei diversitati de locuri de munca, in corelare cu noua structura economica a Romaniei.

Protectia sociala trebuie asigurata celor care accepta sa ocupe locurile de munca disponibile, in sectoarele deficitare, pentru perioadele impuse de natura activitatii si a celor care participa activ la procesul de recalificare profesionala", se mai arata in comunicat.

In afara acestor propuneri, AOAR sustine necesitatea adoptarii cat mai urgente a legii pensiilor si celei privind salarizarea unitara din sectorul bugetar, ca premise ale sustenabilitatii sistemului de pensii si a cresterii eficientei sectorului public, inclusiv prin reducerea birocratiei cu un minim de 25%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#acord, #aoar, #fmi, #fond, #investitii, #strategic , #stiri FMI