OCDE: Nu sunt necesare noi reglementari privind activitatile fondurilor suverane

Marti, 25 Martie 2008, ora 10:50
1376 citiri
OCDE: Nu sunt necesare noi reglementari privind activitatile fondurilor suverane

Organizatie pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a declarat marti ca noi reglementari privind activitatile fondurilor suvernane de investitii nu sunt necesare atat timp cat operatiunile sunt transparente iar investitiile sunt motivate economic si nu politic, informeaza Reuters. Angel Gurria, secretarul general al OCDE, a declarat ca forumul economic, cu sediul la Paris, nu a intalnit pana in acest moment un fond suveran de investitii care sa actioneze pentru un alt motiv decat obtinerea de profit.


"In concluzie, credem ca nu este nevoie de noi reglementari sau o noua legislatie care ar ingradi libertatea investitiilor, pentru ca ne-am face noua insine un deserviciu", a declarat acesta pentru reporteri, dupa mai multe zile de discutii cu oficialii chinezi.


"Dupa cum probabil va inchipuiti, gazdele noastre sunt de acord", a adaugat Gurria.


In luna octombrie 2007, ministrii de finante ai grupului informal G7, al celor mai industrializate state, au cerut responsabililor OCDE si Fondului Monetar International (FMI), sa ia in calcul redactarea unui cod de conduita privind activitatea fondurilor suverane de investitii, pe fondul cresterii ingrijorarilor in Occident, unde exista temeri privind sporirea influentei politice sau asupra sectoarelor strategice.


Fondurile suverane de investitii detin momentan active cu o valoare intre 1,9 - 2,9 mii de miliarde dolari, putand creste in urmatorii ani la 15 mii de miliarde dolari, conform estimarilor ministerului american de finante.


Gurria a declarat ca fondurile suverane nu ar trebui sa fie subiectul unor restrictii atat timp cat acestea indeplinesc anumite conditii - sunt motivate de obtinerea de profit, sunt conduse de echipe profesioniste si ofera regulat detalii legate de rezultatele financiare proprii,


Ministerul american de finante a declarat saptamana trecuta ca a ajuns la un acord cu Abu Dhabi si Singapore privind un set de principii legate de activitatea fondurilor suverane, cel mai important dintre acestea fiind faptul ca politica nu va trebui niciodata sa le conduca activitatea.


Cea mai recenta investitie facuta de fondul suveran al Chinei, China Investment Corp, ce detine fonduri de 200 miliarde dolari, este achizitia unei participatii de peste 100 milioane dolari in VISA, compania emitenta de carduri de credit, care a efectuat o oferta publica initiala in cursul saptamanii trecute.