OECD va reduce perspectivele de crestere pentru zona euro in 2009, sub estimarile FMI si CE

Luni, 16 Februarie 2009, ora 09:25
696 citiri
OECD va reduce perspectivele de crestere pentru zona euro in 2009, sub estimarile FMI si CE

Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD) se pregateste sa reduca previziunile de crestere economica pentru zona euro sub nivelul celor mai recente estimari realizate de FMI si Comisia Europeana, a declarat secretarul general OECD, Angel Gurria, citat de Reuters.

Gurria a declarat sambata pentru Reuters ca, la publicarea noilor estimari ce va avea loc la sfarsitul lunii martie, OECD va reduce previziunile pentru cele 30 de tari ale organizatiei si pentru marile economii emergente.
El a spus ca perspectivele pentru zona euro in 2009 vor fi probabil sub nivelul celor mai recente previziuni realizate de Fondul Monetar Intarnational (FMI), ce presupun o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 2%, "pentru ca sunt ceva mai recente si vor lua in calcul o mai mare parte din deteriorarea rapida a economiei".


Comisia Europeana prevede ca PIB-ul celor 16 state din zona euro va scadea in 2009 cu 1,9%.
OECD este o organizatie formata pentru sustinerea pietelor libere, iar previziunile sale macroeconomice sunt foarte importante pentru investitori.
Previziunile anterioare, publicare in noiembrie, presupuneau o comprimare economica de numai 0,6%. Gurria a refuzat sa dezvaluie care va fi noua valoare pentru produsul intern brut, insa a precizat ca Banca Centrala Europeana (BCE) are posibilitatea sa reduca dobanda cheie pentru a contracara efectele crizei financiare.

#zona euro, # economie, # dobanda , #stiri FMI