Olguta Vasilescu: Acordul cu FMI va baga romanii in saracie

Joi, 12 Mai 2011, ora 14:39
1543 citiri
Olguta Vasilescu: Acordul cu FMI va baga romanii in saracie

Efectul acordului cu FMI, in noua forma a acestuia, va fi saracirea a 1,5 milioane de romani, in special prin eliminarea subventiei la caldura si a cresterii pretului la alimente,  a declarat, joi, Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu, citat de NewsIn.

"Prin acord, se stabileste reducerea deficitului bugetar de la 6,5% din PIB in anul 2010 la 4,4% din PIB in anul 2011, respectiv 2,2 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat reducerea din 2010 fata de 2009. Va dati seama in aceste conditii cam ce taieri vor urma si anul acesta.(...)

Riscul principal al noului acord cu FMI este intrarea in saracie a cel putin 1,5 milioane de romani in 2011, care se vor adauga la cei 5 milioane de romanii aflati deja la limita saraciei dupa cum urmeaza: 110 mii de saraci prin introducerea coplatii, 20 de mii de saraci prin reducerea personalului bugetar, 400 de mii de romani vor intra in saracie prin cresterea puternica a pretului la alimente, si 980 de mii de saraci prin eliminarea subventiei la caldura si apa calda", a spus Olguta Vasilescu.

Fostul secretar de stat din guvernul Nastase, Ilie Stefan, a explicat faptul ca eliminarea subventiei la caldura va face insuportabila plata de catre populatie a facturilor, opinand ca modul de compensare a costului de producerii a energiei termice a fost avizat de Comisia Europeana.

El a explicat ca in acest moment exista doua tipuri de finantare a costului energiei termice catre populatie, respectiv ajutoarele de incalzire pentru cei "in nevoie" care au un venit redus printr-un ajutor proportional cu costul facturiii, iar pe de alta parte exista o subventie pentru producatorii de energie termica, instituita in 2006.

"Am stabilit ca o parte din acest pret sa fie compensat de la bugetul de stat si de la bugetul autoritatilor locale.

Bugetul de stat putea compensa pana la 45% din pretul combustibilului, iar diferenta trebuia asigurata de autoritatile locale", a sustinut Ilie Stefan, mentionand ca aceaste subventii sunt acordate doar celor care sunt racordati la sistemele centralizate, nu si celor cu centrale proprii de incalzire.

Fostul secretar de stat spune ca subventia acordata de la bugetul de stat se ridica la circa 500 de milioane de lei anual, suma care nu reprezinta pentru bugetul de stat un impact atat de mare pe cat cel asupra populatiei.

El a prezentat o serie de cifre care arata impactul asupra pretului gigacaloriei.

"La Bacau, in ianuarie 2010 pretul de facturare la populatie era 154 de lei, daca se elimina subventia devine 238 de lei, iar costul incalzirii in luna ianuarie 2012 va fi de 501 de lei pentru un apartament cu doua camere.

La Suceava s-ar ajunge la 582 de lei pentru apartamentele cu doua camere. (...)

In Bucuresti pretul actual de vanzare catre populatie este 124 de lei, daca se elimina subventia si se mentine subventia data de primarie va fi 218 lei, iar pentru un apartament cu doua camere va fi un cost de 456 de lei", a sustinut Ilie Stefan. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acordul cu fmi, #cresterea pretului la alimente, #eliminarea subventiei la caldura, #romani, #saracie , #stiri FMI