Orban: Marja de manevra a Romaniei in fata crizei economice este limitata

Sambata, 14 Martie 2009, ora 18:17
1214 citiri
Orban: Marja de manevra a Romaniei in fata crizei economice este limitata

Marja de manevra a Romaniei in fata crizei economice este destul de limitata, din cauza puterii economice nu foarte mari si a situatiei bugetare, a declarat reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana, Leonard Orban, la un post de televiziune.

"Sa ne uitam la cifrele, si nu numai bugetare, inclusiv la cadrul fiscal, marja de manevra a Romaniei este extrem, extrem de limitata, daca nu egala cu zero", a mai spus comisarul. Intrebat ce parere are despre imprumutul la Uniunea Europeana si FMI, Orban a spus ca este pacat ca s-a ajuns in aceasta situatie si ca ar fi fost de preferat mai multa prudenta in perioadele de crestere economica.

"Deocamdata, marja de manevra a Romaniei e extrem de limitata. In primul rand, puterea economica nu e foarte mare, deci ajutorul care poate fi acordat si masurile care pot fi acordate sunt mai limitate si, in plus, datorita situatiei bugetare, practic, as spune ca marja de manevra a Romaniei este foarte, foarte limitata", a spus Orban.

"Nu este ca in cazul, de exemplu, al tarilor nordice, care isi permit, in momente de criza, sa investeasca mai multi bani in educatie, cercetare, formare profesionala, dezvoltare, deci tot ce e legat de factorul uman, pentru ca ei isi dau seama foarte clar ca asta este solutia, nu pe termen scurt, dar pe termen mediu si pe termen lung, astfel incat sa-si asigure o competitivitate", a explicat el.

"Era preferabil sa nu se ajunga aici, sa n-ai nevoie sa te imprumuti si ca, in momente in care ai crestere economica, sa-ti asiguri si viitorul, sa preintampini. Sigur, era foarte greu sa preintampini o asemenea criza profunda, dar totusi sa ai, sa zic, o politica prudenta", a spus Orban, repetand ca Bruxelles-ul daduse Romaniei mai multe avertismente.

"In evaluarile pe care le-a facut Comisia Europeana, incepand din 2007 si pana in prezent, a atras atentia asupra necesitatii unei politici bugetare prudente si a unui cadru fiscal consolidat si bine pus la punct, care sa asigure, pe termen mediu si pe termen lung, competitivitatea economiei romanesti", a reamintit el.

"In momentul de fata se va pune problema conditionarii acordarii acestor bani (imprumutul - n.red.) de indeplinirea unor masuri. Prudenta bugetara, deci o atentie foarte mare atat in ceea ce priveste cheltuielile, dar si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare si, bineinteles, si cadrul fiscal", a mai spus Leonard Orban.

O misiune a Fondului Monetar International este prezenta la Bucuresti in perioada 11-25 martie ca sa discute despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care mai iau parte Uniunea Europeana si Banca Mondiala (BM).

#orban, #criza, #romania, #fmi , #stiri FMI