Parlamentul mai face un pas catre stabilirea bugetului pe 2010

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 14:57
1247 citiri

Parlamentul a adoptat, miercuri, Hotararea prin care solicita guvernului sa transmita proiectul privind bugetul pe 2010 si declaratia privind respectarea angajamentelor fata de FMI.

Parlamentul a adoptat o Hotarare prin care solicita Guvernului sa prezinte proiectul bugetului de stat si proiectul bugetului asigurarilor sociale pe anul 2010, informeaza Mediafax.

Parlamentul si-a exprimat, de asemenea, miercuri, intregul angajament si deplina sustinere pentru respectarea nivelului indicatorilor economici, asa cum sunt prevazuti in acordul cu FMI, si care trebuie sa fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010.

Senatorii si deputatii au adoptat, in acest sens, cu unanimitate de voturi, o declaratie politica in care se arata ca numai in aceste conditii Romania va putea depasi criza economica cu care se confrunta si isi va afirma statutul de partener credibil pentru organismele internationale.

In documentul adoptat de Camerele reunite se mentioneaza ca aceasta declaratie a fost adoptata avand in vedere ca Romania are nevoie de un buget de stat pentru anul 2010 in concordanta cu prevederile si angajamentele asumate prin acordul cu Fondul Monetar International si ca dezbaterea publica indica, in acest moment, ca nu se poate adopta legea bugetului pe anul 2010.

In documentul citat se mai arata ca Guvernul Boc nu si-a indeplinit obligatia legala de a transmite Parlamentului proiectul legii bugetului pana la 15 octombrie 2009, asa cum e prevazut in lege.

"Constitutia si legile tarii prevad adoptarea bugetului de stat numai la propunerea Guvernului, iar reprezentii FMI doresc din partea Romaniei un semnal politic clar privind continuarea politicilor prevazute in cadrul Acordului", se mai mentioneaza in declaratia Parlamentului.

Plenul reunit al celor doua Camere a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, completarea ordinii de zi cu doua noi puncte care vizeaza adoptarea unei declaratii si a unei hotarari politice privind respectarea indicatorilor macroeconomici si transmiterea unui proiect de buget.

Presedintele de sedinta, Mircea Geoana, a declarat de la prezidiu, ca in mod exceptional, la propunerea unuia dintre presedintii celor doua Camere, se poate modfica ordinea de zi, anunand ca s-a convenit completarea cu doua acte politice ale Parlamentului - o declaratie referitoare la angajamentul Parlamentului de a respecta obligatiile si indicatorii macroeconimici stabiliti cu FMI si o hotarare privind transmiterea de catre Guvernul Romaniei a unui proiect de buget de stat.

Propunerea de completare a ordinii de zi a fost adoptata cu 216 voturi "pentru" si un vot impotriva si 110 abtineri.

Inainte de sedinta, Geoana a afirmat raspunzand unor intrebari ale ziaristilor, ca social-democratii nu vor solicita in sedinta comuna a Parlamentului de miercuri adoptarea hotararii pentru abilitarea Guvernului interimar sa propuna un proiect de buget de stat pentru 2010.

Liderii grupurilor PSD, PNL, PC, UDMR si Minoritati au stabilit ca Parlamentul sa adopte o Hotarare prin care sa ceara Guvernului prezentarea proiectului de buget pe 2010 si o Declaratie prin care sa se asigure adoptarea bugetului in conditiile respectarii obligatiilor internationale asumate. 

#angajamente, #buget, #fmi, #geoana, #parlament , #stiri FMI