PDL vrea ca OUG 50 sa nu se aplice la creditele in derulare ale populatiei

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 17:10
1295 citiri
PDL vrea ca OUG 50 sa nu se aplice la creditele in derulare ale populatiei

Sedinta Comisiei de Buget, Finante si Banci in care se dezbatea ordonanta privind creditele populatiei s-a amanat din nou, dupa ce PDL a propus ca principalele prevederi ale actului normativ sa nu se aplice la contractele in derulare, starnind reactii dure si acuze din partea PSD si PNL, informeaza Mediafax.

Deputatul PDL Adrian Nitu a citit un amendament in care se spunea ca prevederil OUG 50 nu se aplica contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ, cu exceptia a contractelor cu durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare, si dispozitiilor articolelor 66-69, 50-55, 56, alineatul 2, articolului 57, alineatele 1 si 2, articolelor 66-69 si 70-71.

"Pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50 creditorii, la solicitarea clientilor, au optiunea, dar nu si obligatia, sa aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonantei de urgenta", potrivit amendamentului PDL.

In ceea ce priveste contractele de creditare vechi care au fost deja modificate prin acte aditionale, amendamentul prevede ca aceste schimbari isi vor produce efectele, cu exceptia cazului in care creditorul notifica consumatorul in caz contrar.

Deputatii nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta acestui amendament, discutiile fiind aprinse, in conditiile in care reprezentantii PSD si PNL nu au fost de acord cu aceste prevederi si au insistat ca reprezentantii BNR, MFP si PDL sa spuna clar ca sustin neaplicarea la contractele de creditare in derulare.

"Spuneti clar! In toata societatea romaneasca, toata lumea vrea sa se aplice prevederile si creditelor in derulare, dar public nu o spune nimeni ca v-ati asumat exact opusul", a spus deputatul PSD Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci.

Comisia de Buget, Finante si Banci nu a intrunit cvorum necesar, adica au fost prezenti mai putin de 20 de deputati in sala, si inainte de intreruperea sedintei, dar deciziile privind amendamentele depuse la OUG 50 s-au luat prin consens.

Reprezentantii BNR au aratat ca banca centrala sustine neaplicarea la creditele in derulare, intrucat prevederile actuale sunt contrare conditionalitatii asumate in ultima scrisoare de intentie cu FMI.

"Sustinem (amendamentul -n.r.). A fost o negociere destul de dura pe aceasta tema (cu FMI - n.r.), insa daca vrem sa avem finantare in continuare trebuie sa acceptam ca nu se aplica la stocul de credite de la data intrarii in vigoare a OUG 50", a adaugat secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina.

"Iata ca dezbaterile pe OUG 50 s-au facut intr-un regim normal azi si s-au epuizat toate articolele din ordonanta, toate amendamentele, dar au ramas netransate chestiunile esentiale, cele legate de competentele pe care ANPC-ul le are in legatura cu activitatea bancara si cea legata de aplicabilitatea la stocul de credite", a conchis Stefan.

El a mentionat ca va convoca o noua sedinta a Comisiei de Buget, Finante si Banci pentru joi, ora 10:00. 

#pdl, # oug50, # credite, # populatie , #stiri FMI