Pe 20 ian incep discutiile cu BM pentru un nou imprumut

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 22:45
1039 citiri
Pe 20 ian incep discutiile cu BM pentru un nou imprumut

Consiliul Bancii Mondiale va supune aprobarii pe 20 ianuarie acordarea unui imprumut de 300 milioane euro pentru Romania, a declarat economistul-sef al biroului local al institutiei internationale, Catalin Pauna, mentionand ca toate masurile agreate pentru eliberarea finantarii au fost indeplinite, precizeaza Mediafax.

"Valoarea celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare este de 300 de milioane de euro, iar principalele masuri agreate pentru aprobarea acestuia sunt legate de adoptarea legii pensiilor, progresul privind legea salarizarii unice si reforme pe zona de asistenta sociala, pe zona procesului bugetar - introducerea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu -, si in sectorul financiar - de exemplu independenta reglementatorilor", a declarat Pauna.

Initial, al doilea imprumut de la BM era programat pentru prima parte a anului trecut, dar masurile agreate pentru aprobarea acestei finantari nu au fost indeplinite, ceea ce a dus la mai multe amanari ale programarii aprobarii in board a imprumutului.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, in suma totala de aproximativ 20 miliarde euro.

Pachetul de asistenta financiara include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare totala de un miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.

Romania a primit, in luna octombrie 2009, primul imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 300 milioane euro, cu o scadenta de 14 ani si perioada de gratie de 13 ani si jumatate.

Pauna a mentionat ca acordarea celui de-al treilea imprumut de la BM, in valoare de 400 de milioane de euro, depinde de indeplinirea mai multor masuri convenite, printre care introducerea coplatilor in sistemul de sanatate.

Cele trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare sunt virate in contul Ministerului Finantelor Publice.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, in luna decembrie, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea - cadru a salarizarii si Legea privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#imprumut, #BM, #FMI, #fonduri, #transa, #finantare , #stiri FMI