Pe buza prapastiei: cursul trece de 4,3. Romania pierde un miliard de euro

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 09:00
1205 citiri
Pe buza prapastiei: cursul trece de 4,3. Romania pierde un miliard de euro

Lipsa unui Guvern cu drepturi depline a amanat transa de un miliard de euro de la Comisia Europeana din decembrie pana in ianuarie. Investitorii vad cursul urcand pana la 4,5 lei/euro, daca nu se respecta acordul sau daca BNR nu mai intervine.

"Daca BNR si-ar lua mana de pe leu, deprecierea nu ar fi peste noapte, insa, un curs de pana la 4,5 lei/euro este destul de posibil", ne-a declarat un dealer.

Basescu este de parere ca situatia e "critica". "Datorita intarzierii cu care a sosit Fondul ca urmare a caderii Guvernului, noi nu mai putem incasa prima transa de la Fond in noiembrie, ci in decembrie, iar implicit transa de la UE vine in ianuarie", a declarat Basescu. Astfel in numai doua luni statul trebuie sa faca rost de cel putin doua miliarde de euro pentru a putea plati, printre altele, si pensiile si salariile bugetarilor.

Pe de alta parte reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, sustine ca solutia crizei accentuate prin care trece Romania este cea cunoscuta inca de la semnarea acordului cu FMI: reforma statului, prin legea pensiilor, a salarizarii unitare si a responsabilitatii fiscale.

In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor, oficialul FMI sustine ca este greu sa ii explici unui bugetar ca cel care l-a angajat a facut o miscare gresita si ca putin il intereseaza daca este bun sau nu, sau ca salariile din segmentul public ajung aproape la "10% din averea nationala".

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bani, #basescu, #ce, #curs, #fmi, #tanasescu, #transa , #stiri FMI