Pensiile vor fi indexate cu 50% din cresterea salariului mediu

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 14:26
1550 citiri
Pensiile vor fi indexate cu 50% din cresterea salariului mediu

Proiectul de lege a pensiilor publice prevede indexarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salariului mediu, iar plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale a fost stabilit la 7 salarii medii, a declarat marti un oficial din Ministerul Muncii, precizeaza NewsIn.

"Varsta de pensionare a ramas de 65 de ani, atat pentru barbati cat si pentru femei, iar modul de calcul al valorii punctului de pensie va avea in vedere inflatia anuala si cresterea salariului mediu. Totodata, am decis sa crestem plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale la sapte salarii medii pe economie, pentru ca nu poti pune o persoana care castiga 100.000 de lei sa plateasca 30% la bugetul de pensii", a afirmat Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Oficialul a precizat ca Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala au cerut Romaniei sa urce mai rapid varsta de pensionare la 65 de ani, respectiv mai devreme de 2030, cat prevede actualul proiect de lege, insa deocamdata nu s-a convenit nimic in acest sens.

"Reprezentantii FMI si cei ai Bancii Mondiale au propus ca valoarea punctului de pensie sa reprezinte 45% din valoarea salariului mediu brut, ce urmeaza a fi indexat anual in functie de inflatie, insa au inteles ca daca s-ar calcula in acest mod vor aparea discriminari intre pensiile platite pentru aceleasi conditii de lucru", a sustinut Seitan.

"Au fost de acord ca pensiile sa fie indexate 100% in raport cu inflatia si cu 50% din cresterea salariului mediu. Banca Mondiala a cerut sa acceleram procesul de crestere a varstei de pensionare, oricand mai devreme de 2030, dar deocamdata nu am convenit nimic", a mai spus el.

Secretarul de stat a explicat ca expertii Bancii Mondiale urmeaza a face o analiza legata de sustenabilitatea sistemului de pensii, pentru a se stabili pe termen lung cat vor reprezenta pensiile in raport cu salariile.

Potrivit lui Seitan, Ministerul Muncii a respins propunerea sindicatelor ce viza scaderea varstei de pensionare a femeilor cu un an pentru fiecare copil nascut, dar nu mai mult de trei ani.

"Am preluat 80% din cele 150 de amendamente propuse de sindicate, insa nu am acceptat ca varsta de pensionare sa fie redusa la 63 de ani, de la 65 de ani, si ca femeilor sa li se reduca varsta de pensionare cu un an pentru fiecare copil nascut", a spus oficialul.

#pensii, #salariu, #pensionari, #asigurari, #sociale , #stiri FMI