Peste 8.300 de cereri de pensionare anticipata in mai

Marti, 01 Iunie 2010, ora 09:31
2357 citiri
Peste 8.300 de cereri de pensionare anticipata in mai

Numarul cererilor de pensionare anticipata inregistrate intre 1 si 20 mai a ajuns la peste 8.300, de peste trei ori mai multe decat se inregistrau, in medie, intr-o luna anul trecut, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, directorul de comunicare de la Casa Nationala de Pensii, Angelica Mihail. 

Din datele centralizate de Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS) rezulta ca in perioada 1 - 20 mai au fost inregistrate, la nivel national, 8.350 de dosare de pensionare anticipata.

Directorul de comunicare de la CNPAS, Angelica Mihail, a precizat ca in anul 2009 au fost inregistrate aproximativ 35.000 de astfel de cereri in toata tara, adica o medie de 2.900 de cereri pe luna.

In primele trei saptamani ale lunii mai, cele mai multe cereri de pensionare au fost inregistrate in Bucuresti (1.350) si judetele Brasov (450), Constanta (420) si Timis (380).

Angelica Mihail a mai spus ca si saptamana trecuta casele judetene de pensii s-au confruntat cu o cerere masiva privind pensionarea anticipata, Casa de Pensii Bucuresti fiind nevoita sa deschida mai multe ghisee pentru a putea prelua toate dosarele.

Ea a precizat ca si reprezentantii Caselor de Pensii din Brasov, Botosani si Timis au informat, saptamana trecuta, ca sunt aglomerate din cauza cererilor de pensionare anticipata.

In ultimii zece ani, de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, in medie, anual, 700 de persoane s-au pensionat anticipat sau anticipat partial.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara, in 10 mai, la Senat, ca in discutiile cu FMI s-a mers pe ideea inghetarii pensionarilor anticipate pentru sase luni, pana la sfarsitul acestui an, dupa aplicarea Legii sistemului unitar de pensii.

Seitan mentiona atunci ca Guvernul s-a confruntat in ultimele luni cu "o crestere brusca" a solicitarilor de pensionare anticipata si de pensionare pe caz de invaliditate, anticipandu-se o presiune pe bugetul asigurarilor de stat 0,5% din PIB.

Guvernul va ingheta pensionarile anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai daca au fost aprobate in prealabil de echipe de evaluare medicala din Ministerul Muncii, potrivit masurilor cuprinse in Memorandumul suplimentar de Intelegere convenit de Romania cu FMI si UE.

"Masurile de reducere a cheltuielilor includ si o inghetare a pensionarilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii. Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai daca acestea au fost in prealabil aprobate de echipele de evaluare medicala din Ministerul Muncii", potrivit documentului.

#anticipata, #cereri, #fmi, #inghetare, #invaliditate, #pensionare , #stiri FMI