Planul B al Guvernului Boc - ajutoarele de stat

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 12:38
1127 citiri
Planul B al Guvernului Boc - ajutoarele de stat

Guvernul pregateste un nou plan de relansare economica ce va presupune sprijinirea unor domenii de dezvoltare precum agricultura, constructiile, infrastructura, turismul si sanatatea, sustine premierul Emil Boc.

Premierul s-a adresat miercuri Parlamentului, sustinand ca, in urma acordului cu FMI si Banca Mondiala, economia da semne de revenire si ca Guvernul va pregati un nou plan de relansare economica.

"Avem un plan doi de relansare economica, realizat in urma acordului cu FMI. Acesta urmareste acordarea de garantii si ajutoare de stat pentru intreprinderile care sustin domenii strategice de dezvoltare, domenii unde Romania are avantaj competitiv, constructii, infrastructura, turism, mediu, sanatate", a declarat Boc.

Boc a precizat ca se urmareste sprijinirea agriculturii pentru ca Romania sa devina, dintr-o tara importatoare de produse alimentare, intr-o tara exportatoare si a precizat ca se va crea un mecanism de garantare a creditelor pentru ca tinerii sa poata obtine locuinte.

"Dorim sa cream un mecanism institutional pentru garantarea creditelor pentru achizitionarea primei locuinte", sustine Boc.

Impozitul minim a fost mistificat si prezentat deformat

Aparand masura Guvernului de a introduce impozitul minim, unul din punctele centrale ale motiunii de cenzura depuse de Partidul National Liberal, premierul a declarat ca acesta "a fost mistificat si prezentat deformat".

"Ati spus ca acest impozit este aplicat in Franta, Ungaria si alte tari intr-o maniera total diferita. Ati uitat insa sa mentionati ca in Franta se aplica de 35 de ani si in utlimii ani se aplica exact in forma in care a fost introdus si la noi", a declarat premierul.

Potrivit lui Boc, Romania are cea mai joasa rata de fiscalitate, dand exemplu alte tari din Europa: dintre toate statele europene, Romania are cea mai mica pondere a veniturilor la buget stranse din taxe si impozite (32% din PIB, sub media europeana de 42%).

Impozitul pe profit este de 16%, printre cele mai scazute din Europa, banii colectati reprezentand doar 3,1% din PIB. Rata de taxare la TVA este deasemenea scazuta, reprezentand 8% din PIB, in conditiile in care Bulgaria are cel mai mare nivel din Europa (12% din PIB). Incasarile din accize reprezinta doar 3% din PIB, pe cand in Bulgaria reprezinta 5%, din nou cel mai mare nivel din Europa, a declarat premierul.

In aceste conditii, "Guvernul a ales largirea bazei de impozitare si nu impovararea cotribuabililor", iar "introducerea impozitului minim a vizat descurajarea comunitatii de free-riders, prin care agentii economici nu isi achita contributiile".

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #ajutoare, #boc, #fmi, #impozit, #minim , #stiri FMI