Planul pentru salvarea Europei de Est nu a convins statele UE

Duminica, 01 Martie 2009, ora 23:10
1935 citiri
Planul pentru salvarea Europei de Est nu a convins statele UE

Cehia, care detine presedintia UE, si mai multe alte tari europene s-au declarat duminica impotriva unui plan special pentru a ajuta Europa de Est in fata crizei economice, asa cum propusese Ungaria, relateaza AFP.

"Nu cred ca Europa de Est este o regiune speciala, nu cred ca este necesar sa facem diferente intre statele membre UE. Sustin un ajutor UE pentru orice tara (care ar avea nevoie), nu neaparat pentru cele din Europa de Est", a declarat premierul ceh Mirek Topolanek, la sosirea la o reuniune a liderilor europeni consacrata crizei.

Anterior, Topolanek participase la un minisummit cu liderii statelor estice din Uniunea Europeana, la care fusese si presedintele Basescu. La randul sau, premierul eston Andrus Ansip s-a declarat "ferm impotriva ideii de a crea un bloc" est-european in interiorul UE. "Nu cred ca este nevoie de sustinere (in bloc) a tarilor din Europa de Est, sunt tari foarte diferite", a insistat el, subliniind de exemplu ca tara sa nu este afectata de o criza de lichiditati, spre deosebire de Letonia vecina.

Liderul ministrilor de finante din Zona euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, apreciase si el la sosirea la summit ca Europa de Est nu formeaza "un bloc", ci are "probleme specifice" de la tara la tara care trebuie discutate. Premierul suedez Fredrik Reinfeldt nu a facut deloc economie de explicatii, spunand ca trebuie "actionat cu solidaritate" fata de tarile estice, dar nu ajutandu-le colectiv, ci "pe baza bilaterala, pe acelea care au nevoie de ajutor".

Premierul ungar, a carui tara este, alaturi de Letonia, dintre cele mai afectate de criza din Europa de Est, propusese un plan de ajutor destinat bancilor din estul Europei, situat intre 160 si 190 de miliarde de euro, mult peste cel de 24,5 miliarde anuntat vineri de BEI, BERD si FMI, si in care este implicata si Banca Centrala Europeana.

Gyurcsany cere de asemenea, ca si Polonia, accelerarea integrarii tarilor est-europene in Zona euro, din care fac parte pentru moment doar doua dintre ele: Slovenia si Slovacia. Comisia Europeana da asigurari ca este solidara cu tarile estice, dar nu a vorbit despre nicio actiune concreta.

"Ne confruntam cu o perioada foarte dificila si mesajul pe care l-am auzit astazi (la reuniunea est-europeana) a fost ca trebuie sa ii facem fata intr-un spirit de solidaritate veritabil", a declarat duminica seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El s-a limitat totusi la a sublinia cat de important sa se tina cont de "dificultatile specifice" ale tarilor afectate, fara sa aduca in discutie un plan general.

#ue, # europa, # est , #stiri FMI