Pogea: Banii de la FMI vor lasa mai multe resurse in piata pentru creditarea sectorului privat

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 09:13
1313 citiri
Pogea: Banii de la FMI vor lasa mai multe resurse in piata pentru creditarea sectorului privat

Acordarea celei de-a doua transe din imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) va permite statului sa-si restructureze datoria publica si sa lase in piata mai multi bani pentru creditarea mediului privat, a spus, marti, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, potrivit NewsIn.

"As putea spune ca o prima concluzie, ca acest lucru (aprobarea celei de-a doua transe pentru Romania de catre FMI n.r.) prezinta doua avantaje: o data lasa mai multe resurse de creditare pentru mediul privat, deci statul se va imprumuta mai putin pe piata interna, iar un al doilea avantaj este ca obtinem aceste resurse importante de la Fondul Monetar International pe o perioada lunga de timp, ceea ce ne permite o restructurare a datoriei publice la dobanzi mult mai avatajoase fata de ceea ce noi am obtinut in prima parte a anului de pe piata interna", a spus Pogea.

Pogea a adaugat ca boardul FMI a decis ca 1,563 miliarde de drepturi speciale de tragere (DST) sa fie date Ministerului Finantelor Publice.

Cele 1,563 miliarde DST aferente Ministerului de Finante echivaleaza cu aproximativ 1,788 miliarde euro, din care "circa 920 milioane (euro n.r.) vor intra in urmatoarele 48 de ore in trezoreria statului, intr-un cont in valuta deschis la banca nationala", maturitatea imprumutului fiind de "cinci ani, din care o perioada de gratie de trei ani".

Boardul executiv al FMI a finalizat luni prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia pune la dispozitie a doua transa din imprumut, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST).

Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 6,57 miliarde euro (6,088 miliarde DST).

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,348 miliarde euro (11,443 miliarde DST).

"Practic, beneficiarul imprumutului este Romania prin cele doua institutii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) - pentru suma de 9,67 miliarde DST - si Ministerul Finantelor Publice - pentru 1,563 miliarde DST, care reprezinta jumatate din transele 2 si 3", a precizat Pogea.

Finantele vor sa introduca o noua lege a responsabilitatii fiscale pana la finalul lui 2009

Guvernul vrea sa aduca finalizeze pana la sfarsitul lui 2009 o noua lege a responsabilitatii fiscale, ca parte a procesului de consolidare a politicii fiscale, a mai spus Pogea.

"Guvernul isi reafirma in continuare angajamentul sau fata de a continua si accelera politicile de reforma structurala a statului. As aminti in acest sens tot ceea ce priveste consolidarea politicii fiscale si in acest sens pana la finele anului vom aduce modificari considerabile in ceea ce priveste procesul bugetar printr-o noua lege a responsabilitatii fiscale", a spus Pogea.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, pe termen mediu guvernul va introduce "proceduri imbunatatite de elaborare a bugetelor multianuale, limite privind rectificarile bugetare care pot fi efectuate pe parcursul anului, reguli fiscale privind cheltuielile, datoria publica si deficitul primar".

"De asemenea, doresc sa informez ca se va crea un consiliu fiscal care sa asigure o analiza independenta si vom crea prin acest mecanism un cadru de emisiune si gestiune mai buna a cheltuielilor bugetului statului", a mai spus Pogea.

Guvernul isi reafirma in continuare mentinerea tintelor privind nivelul arieratelor, chiar daca la finalul lunii iunie acestea au fost depasite, ca urmare a redimensionarii stocului de arierate, "lucru care a fost acceptat de catre consiliul boardului", a mai spus ministrul finantelor.

"O atentie deosebita vom acorda, in continuare, asa cum ne-am angajat, procesului de descentralizare, mai bine zis accelerarea procesului de descentralizare", a precizat Pogea si a adaugat ca MFP inca mai lucreaza impreuna cu celelalte ministere la standardele de costuri normative de personal.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#bani, #cheltuieli, #creditare, #datorie, #deficit, #fmi, #imprumut, #pogea, #publica , #stiri FMI