Pogea: Executivul va imbunatati Legea salarizarii unice dar la anul

Duminica, 30 August 2009, ora 12:45
1373 citiri
Pogea: Executivul va imbunatati Legea salarizarii unice dar la anul

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a afirmat ca ar fi o greseala ca Executivele urmatoare sa nu modifice Legea salarizarii unice daca o pot face mai buna si respecta principiile de la care s-a pornit, mentionand ca Executivul ia in calcul reducerea numarului de functii din sectorul public.

Pogea a aratat ca elementele de natura fiscala, costurile reformei salarizarii bugetarilor au fost agreate cu patronatele si sindicatele si a anuntat ca va mai exista o intalnire saptamana viitoare cu acestea pentru a stabili mai bine coeficientii si structurile de ierarhizare continute de Legea salarizarii unice, dar a estimat ca vor fi si categorii nemultumite de forma finala a legii.

Ministrul si-a exprimat speranta ca Legea sa fie gata saptamana viitoare. Intrebat daca nu crede ca exista riscul ca Legea salarizarii unice sa fie modificata odata cu fiecare schimbare de guvern, ministrul de Finante a raspuns: "Din punctul meu de vedere, daca s-ar intampla asa ceva, ar fi o mare greseala. In schimb, in raport cu principiile fundamentale-echitate, predictibilitate, simplitate si transparenta, ar fi o mare greseala ca Guvernul sa nu aiba in vedere orice alta imbunatatire pentru o lege echitabila, transparenta, simpla".

Pogea a adaugat ca Guvernul va trebui sa faca legea mai simpla deoarece exista 1900 de functii in sistemul bugetar, numar considerat de ministru prea mare.

"Pe parcursul anului 2010, an in care avem o anumita pauza de respiro, Guvernul, impreuna cu sindicatele, patronatele, ne vom gandi, simultan cu procesul de reforma, cum putem sa avem o mai buna exprimare a acestor nivele de salarizare pentru ca, dupa cum vedeti, acesti coeficienti incurca pe multa lume", a spus Pogea despre o posibilitatea unei modificari ulterioare a legii.

Executivul a prezentat vineri reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale ultima forma a Legii unitare de salarizare, varianta fiind acceptata de reprezentantii Fondului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#Pogea, #executiv, #finante, #economie, #guvern, #deficit, #lege, #salarizare , #stiri FMI