Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pogea: Guvernul nu a primit inca scrisoarea de la FMI

Pogea: Guvernul nu a primit inca scrisoarea de la FMI

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri ca Guvernul nu a primit inca scrisorea oficiala de la FMI privind imprumutul extern, desi premierul Emil Boc anunta, saptamana trecuta, ca scrisoarea ar trebui sa vina pana pe 20 aprilie.

"Nu am primit inca scrisoarea oficiala de la FMI privind imprumutul extern", a afirmat Pogea, la dezbaterile din comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament pe marginea proiectului privind aprobarea Ordonantei de rectificare bugetara.


Guvernul a primit miercuri confirmarea ca in intervalul 14-20 aprilie autoritatile romane vor primi de la FMI scrisoarea oficiala, iar intre 4 si 6 mai validarea imprumutului extern va fi discutata in boardul FMI si la CE, a declarat joi premierul Emil Boc.


"Din punctul nostru de vedere, Guvernul si-a onorat toate obligatiile pana acum in urma negocierilor preliminare cu CE si FMI. Am primit ieri (miercuri n.r.) o confirmare ca intre 14 - 20 aprilie va veni de la FMI scrisoarea oficiala, ca in 4 - 6 mai se va discuta in board-ul FMI si la CE validarea oficiala a acestui imprumut si acordarea deja in luna mai a primei transe din banii care merg la BNR", a declarat premierul, la RRA.


Boc a amintit ca, pentru ca acordul de imprumut cu FMI si CE sa fie operabil, au fost impuse patru conditii privind adoptarea unor acte normative, iar primul dintre ele - care se refera la rectificarea bugetara - a fost deja adoptat.


Romania a obtinut, in martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale.


FMI si CE conditioneaza, insa, acordarea banilor de adoptarea unor politici fiscale si salariale responsabile, dupa ce deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008.


Executivul se asteapta ca FMI sa acorde prima transa din finantare pentru Romania, de 5 miliarde euro, pana in 15 mai.


In privinta imprumutului de la CE, propunerea ar urma sa fie pe agenda viitoarei intalniri a ministrilor de finante din UE, din 5 mai, a anuntat marti Comisia.


Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a precizat, intr-un comunicat, ca ajutorul financiar este conditionat de implementarea de catre autoritatile romane a unor programe majore de ajustare fiscala, financiara si structurala. 


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1409 ori