Pogea: Nu exista riscul ruperii acordului cu FMI

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 15:53
1058 citiri
Pogea: Nu exista riscul ruperii acordului cu FMI

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat, luni, ca in urma evaluarii facute de expertii Fondului Monetar International (FMI), in trimestrele II si III nu exista riscul intreruperii acordului semnat de Romania cu institutiile financiare internationale, informeaza NewsIn.

"La ora actuala, nu avem niciun motiv, daca avem in vedere evaluarile facute de FMI in semestrul doi si chiar acum pentru trimestru trei, ca acest lucru sa nu continue. Este un mare avantaj pentru Romania sa-si mentina acordul stand-by cu FMI, sa-si mentina liniile de finantare cu Comisia Europeana si Banca Mondiala", a spus Pogea.

Pogea a afirmat ca, in urmatorii ani, cheltuielile de natura salariala vor trebui sa scada "de la ponderea de 31% din totalul taxelor si impozitelor colectate, la nivelul inregistrat de celelalte tari europene, unde acest procent reprezinta doar 23%".

Pogea a reamintit ca pentru anul 2010 cheltuielile de natura salariala vor trebui sa reprezinte 8,7% din PIB, fata de 9,4% din PIB in 2009, insa a dat asigurari ca veniturile salariale nu vor scadea.

"Fac inca o precizare si vreau sa fiu foarte direct, am spus-o si la intalnirea cu sindicatele: pentru 2010 veniturile salariale raportate la 2009 nu scad, chiar daca Curtea Constitutionala va declara ca fiind constitutional pachetul de legi privind reforma. Am facut apel la toate sindicatele si la toti cei prezenti sa inteleaga ca cele zece zile fara plata pe care le-am propus reprezinta o masura cu caracter temporar, nu este unul repetabil si nu face decat sa ne sprijine si sa ne pregateasca mai bine pentru anul 2010. A fost o masura preferalabila desfiintarii locurilor de munca sau reducerii locurilor de munca", a mai spus Pogea.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheltuieli salariale, # fmi, # pogea , #stiri FMI