Pogea: Nu trebuia sa vina FMI sa ne spuna ca avem nevoie de reforme

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 13:54
1483 citiri
Pogea: Nu trebuia sa vina FMI sa ne spuna ca avem nevoie de reforme

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a declarat ca nu ne trebuie FMI sa ne spuna ca Romania are nevoie de reforme structurale.

"Singurul lucru pe care il putem face rational este sa ajustam cheltuielile la dinamica veniturilor si sa le restructuram. Nu trebuia sa vina fondul sa ne spuna ca este nevoie de reforme structurale", a declarat Pogea, in timpul unei conferinte de presa de miercuri.

De asemenea, ministrul de Finante a spus ca economia Romaniei are un grad ridicat de volatilitate.

"Nu avem o economie asezata, este foarte vulnerabila. Sa nu va suprinda ca vom trece de la o crestere de 2% la minus", a spus Pogea.

Unul dintre sectoarele care va beneficia de atentia guvernului, in perioada urmatoare, este agricultura.

"O investitie poate sa aiba efecte multiple, mai ales in standardul de viata al celor 47% dintre romani care traiesc in zona rurala", a spus Pogea.

Ministrul a mentionat ca, desi Romania detine 12,3 procente din totalul terenurilor arabile din Europa, aproximativ 70% din produsele agricole sunt importate. "Avem avantajul intarziatului: te uiti la ce au gresit ceilalti si eviti", a spus Pogea, referitor la pasii pe care ar trebui sa-i faca in dezvoltarea acestui domeniu.

Potrivit ministrului de Finante, au fost urmarite patru obiective principale: limitarea scaderii cresterii economice, protejarea cresterii economice a populatiei, intrarea in zona euro si sincronizarea politicilor Romaniei cu cele din planul european de srijinire a economiei.

"Daca am fi fost in zona euro, nu am fi avut acele efecte negative. Dobanda la ei este de trei procente", a spus Pogea.

#pogea, # reforme, # fmi, # agricultura, # romania , #stiri FMI