Pogea: Romania nu are nici un motiv sa ceara inlesnirea conditiilor fiscale convenite cu FMI

Luni, 18 Mai 2009, ora 09:10
838 citiri
Pogea: Romania nu are nici un motiv sa ceara inlesnirea conditiilor fiscale convenite cu FMI

Romania nu are nici un motiv sa ceara inlesnirea conditiilor fiscale convenite cu FMI si nici sa modifice indicatorii macroeconomici luati in calcul la incheierea acordului de imprumut, chiar daca Fondul pare dispus, a declarat duminica pentru NewsIn, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

"Ministerul Finantelor nu are nici un motiv sa modifice indicatorii macroeconomici conveniti cu Fondul Monetar International si nu va cere FMI relaxarea conditiilor convenite la realizarea acordului de imprumut.

Cert este ca avem niste conditii soft impuse de acordul cu FMI si nu vrem sa le modificam", a spus Pogea. Anne-Marie Gulde-Wolf, consilier senior in cadrul departamentului european al Fondului Monetar International, declara sambata, intr-un interviu acordat Reuters, ca FMI este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale din programele de creditare a Romaniei, Letoniei si Ungariei, ca urmare a inrautatirii conditiilor economice.

Astfel, Romania, care a inregistrat o scadere peste asteptari a economiei in primele trei luni ale acestui an, de 6,4%, ar putea avea parte de o relaxare a conditiilor impuse la acordarea imprumutului.

"Daca mediul global este cel care se schimba si nu politicile, atunci chiar trebuie sa analizam reevaluarea programelor", a adaugat Gulde-Wolf.

Premierul Emil Boc declara pe 23 martie ca acordul de imprumut cu FMI presupune o rectificare bugetara, astfel incat deficitul bugetar sa nu depaseasca 4,6% din produsul intern brut (PIB) in acest an, si conditia ca in 2009 sa fie adoptate legea privind salarizarea unica in sistemul bugetar, legea privind responsabilitatea fiscala si legea privind sistemul de pensii.

Pe de alta parte, ministrul finantelor anunta la acea data ca Executivul a convenit cu FMI incadrarea trimestriala intre anumite limite ale deficitului bugetar, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei.

Astfel, pe trimestrul I a fost convenita o tinta a deficitului bugetar de 8,3 miliarde lei, pe trimestrul II de 14,5 miliarde lei si pe trimestrul III de 18,6 miliarde lei.

Gheorghe Pogea mai spunea ca, in cazul in care deficitul va depasi tinta stabilita, va avea loc o noua rectificare bugetara in vederea ajustarii veniturilor si cheltuielilor, pentru a nu se depasi obiectivul fixat pentru finalul anului.

Romania s-a incadrat in tinta convenita cu FMI pentru primul trimestru, deficitul bugetului general consolidat fiind, potrivit datelor finale ale Finantelor, de 7,925 miliarde lei, respectiv 1,5% dintr-un PIB estimat la 531,251 miliarde lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#FMI, # acord, # deficit, # imprumut , #stiri FMI