Pogea: Romania s-a incadrat "cu mare probabilitate" in tinta de deficit fixata cu FMI pentru iunie

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 17:23
1388 citiri
Pogea: Romania s-a incadrat "cu mare probabilitate" in tinta de deficit fixata cu FMI pentru iunie

Romania s-a incadrat "cu mare probabilitate" in tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International (FMI) pentru finalul primului semestru, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea.

"Din datele preliminare pe luna iunie reiese ca ne incadram, cu mare probabilitate, in tintele de deficit convenite cu FMI. Astazi (miercuri n.r.) sau cel mai probabil maine vom avea mai multe informatii privind situatia veniturilor si cheltuielilor pe luna iunie", a spus Pogea.

Marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina, declara, pentru NewsIn, ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 2,1% din produsul intern brut dupa primele cinci luni ale acestui an, iar datele preliminare pentru iunie arata ca tinta de deficit convenita cu FMI pentru finalul primului semestru nu va fi depasita.

Romania a convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit bugetar in fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,36 miliarde lei (adica 4,58% din PIB, estimat la 531,25 miliarde lei pentru 2009).

Pentru finalul trimestrului II a fost stabilita o tinta de 14,51 miliarde lei (2,73% din PIB), iar pentru trimestru III, de 18,61 miliarde lei (3,5% din PIB).

Dupa primele patru luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 9,36 miliarde lei (1,8% din PIB), potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

"Incepand de astazi dam drumul la investitii"

Pogea a precizat ca, incepand de miercuri, guvernul a demarat planul de investitii pentru a doua jumatate a acestui an, in care va pune la dispozitie circa doua treimi din pachetul de investitii prevazut in buget, de 9 miliarde euro.

"Ce pot sa va spun acum este ca, in primele sase luni ale acestui an, s-au cheltuit 12,5 miliarde lei pentru investitii, adica circa 33% din programul stabilit initial, si ca, incepand de astazi, se va da drumul la investitii pentru trimestrele trei si patru, urmand ca acestea sa fie intensificate in acest trimestru. Vor fi bani pusi la dispozitie pentru investitii", a afirmat Pogea.

Guvernul s-a angajat, in bugetul initial aprobat in februarie, la un "pachet masiv" de investitii in economie de 40 miliarde lei in 2009, valoarea fiind redusa la 38 miliarde lei (circa 9 miliarde euro) dupa rectificarea din aprilie.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pogea, # deficit, # investitii, # fmi, # tinta , #stiri FMI