Polonia ar putea lansa o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro in 2009

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 12:26
958 citiri
Polonia ar putea lansa o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro in 2009

Polonia vrea sa vanda obligatiuni in valoare de circa un miliard de dolari pana la sfarsitul lunii iunie, putand lansa si o emisiune de eurobonduri in valoare de un miliard euro in cursul verii, informeaza Reuters, citand cotidianul polonez Gazeta Prawna.

"Nu eliminam posibilitatea lansarii unei emisiuni de eurobonduri, dupa vacanta de vara", a declarat ministrul adjunct de finante al Poloniei, Dominik Radziwil, pentru cotidianul Gazeta Prawna intr-un interviu.

Dominik a adaugat ca Varsovia doreste sa finalizeze si emisiunea de obligatiuni denominate in dolari pana la sfarsitul lunii curente.

Oficialul polonez a adaugat ca ministerul de finante analizeaza si lansarea unei noi oferte pe piata poloneza, cu o scadenta nu mai mare de 20 de ani. Slawomir Skrzypek, guvernatorul bancii centrale poloneze, a declarat miercuri pentru postul national de radio ca Polonia beneficiaza de conditii foarte bune de a inregistra crestere in cursul acestui an.

Conform datelor statistice oficiale, economia poloneza, a inregistrat o crestere de 0,8% in primul trimestru, sub asteptari. Skrzypek, ca majoritatea analistilor chestionati, mizeaza inca pe o crestere moderata pentru intreg anul, in ciuda recesiunii din statele vecine precum Germania, care este principalul sau comercial.

Sectorul constructiilor a crescut cu 3,4% in primul trimestru, in timp ce serviciile au urcat cu 3,1%.

Economia poloneza s-a dovedit rezistenta la conditiile dure impuse de criza financiara globala, spre deosebire de economiile Cehiei, Lituaniei si Ungariei.

Investitiile au crescut cu 1,2% in perioada analizata. Fondul Monetar International (FMI) a anuntat in 6 aprilie ca a aprobat o linie flexibila de creditare de 20,58 miliarde dolari pentru Polonia.

FMI a mentionat ca linia de credit este de tip preventiv, iar Polonia nu intentioneaza sa retraga sume din aceasta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obligatiuni, # eurobonduri, # servicii, # investitii, # FMI , #stiri FMI