Polonia ar putea primi bani de la FMI, ca masura de precautie

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 17:21
1209 citiri
Polonia ar putea primi bani de la FMI, ca masura de precautie

"Numarul doi" din ierarhia Fondului Monetar International (FMI), David Lipton, a estimat miercuri ca este util sa se acorde un nou credit Poloniei in scopul de a ajuta tara sa faca fata incetinirii ritmului economiei sale si sa mentina increderea investitorilor, relateaza joi AFP.

Polonia beneficiaza din 2009 de la FMI de "o linie de credit modulabila" (LCM) de 30 miliarde de dolari pe care se poate baza in caz de nevoie si care expira in ianuarie, dar Varsovia nu a recurs la ea niciodata.

"O noua LCM poate avea un rol crucial pentru prezervarea increderii investitorilor (...) si furnizarea unei protectii solide impotriva riscurilor externe", a estimat directorul general adjunct al FMI intr-un comunicat.

In opinia lui Lipton, economia poloneza are baze solide, dar acum trece printr-o perioada de "incetinire" si se va contracta mai mult in 2013, crescand nevoile de finantare externa.

Autoritatile de la Varsovia si-au exprimat "interesul" pentru reinnoirea acestui mecanism, a afirmat Lipton, care a dat asigurari ca va supune aceasta propunere aprobarii Consiliului de administratie al FMI "la inceputul lui 2013".

Polonia a reusit astfel sa evite recesiunea pe toata durata crizei financiare, dar nu se asteapta decat la o crestere de 2,5 % in acest an, fata de 4,3 % in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credit FMI Polonia, #credit preventiv Polonia, #incetinire economie Polonia, #acord FMI Polonia, #crestere economica Polonia , #stiri FMI