Polonia nu are nevoie de banii de la FMI pentru moment

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 13:36
1936 citiri
Polonia nu are nevoie de banii de la FMI pentru moment

Polonia ar putea fi interesata pe viitor de programul Fondului Monetar International (FMI) pentru linii flexibile de creditare, pentru a-si mari credibilitatea, insa accesarea acestuia nu este necesara pentru moment, a spus luni ministrul adjunct de finante Dominik Radziwill, scrie Reuters.

Oficialul a spus ca nu a avut semnale privind o schimbare a ratingurilor tarii si a subliniat ca Polonia va intra pe pietele internationale pentru a-si procura lichiditati. Radzwill a spus ca Polonia intentioneaza sa emita pe piata americana obligatiuni in valoare de 1 miliard de dolari in urmatoarele 3-4 luni si ar putea emite obligatiuni in franci elvetieni, in urmatoarele sase luni.

Polonia si Cehia, considerat de analisti ca fiind mai rezistente in contextul crizei globale, s-au confruntat cu iesiri de capital, din cauza temerilor privind perspectivele de crestere ale regiunii.

Polonia se asteapta ca proiectele derulate cu sprijinul UE sa rezulte in injectarea a 30 de miliarde de zloti in economie, in 2009. Zlotul s-a depreciat cu 27,5% de cand a atins un maxim, in iulie 2008, si cu 6,8% de la inceputul anului. "Lucram indeaproape cu FMI.

Nu excludem posibilitatea de a fi interesati de noul instrument, asa-numita linie flexibila de credit, insa nu am luat nicio decizie. Pentru moment, nu avem nevoie de asa ceva", a declarat Radziwill intr-un interviu pentru Reuters.

Oficialul a spus ca acest instrument este diferit de ceea ce a oferit FMI pana acum, iar Fondul spune foarte clar ca acest instrument este pentru tarile care nu au probleme. "Este un element de sustinere a credibilitatii", a spus Radzwill.

Noua linie flexibila de credit oferita de FMI se adreseaza economiilor emergente ce intrunesc conditiile impuse. Programul ofera acestor tari acces la fonduri pe care le pot accesa imediat sau pe care le pot pastra ca garantie in cazul in care conditiile economice mondiale se inrautatesc.

Bugetul Poloniei pentru acest an estimeaza nevoia de creditare interna la 32,3 miliarde zloti (9,84 miliarde dolari) si nevoia de creditare externa la 5,6 miliarde zloti. Acesta a mai spus ca guvernul vrea sa obtina in urmatoarele sase luni un imprumut de circa 2 miliarde euro de la institutiile financiare internationale, precum Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala.

Declaratiile oficialului vin in contextul in care, in ultimele sase luni, FMI-ul a incheiat acorduri in valoare totala de peste 60 miliarde dolari cu mai multe state din regiune, Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina beneficiind de aceste fonduri.

Romania a finalizat recent negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro.

Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale. 

#creditare, # lichiditati, # fonduri, # FMI , #stiri FMI