Ponta: A doua transa de crestere a salariilor va fi in decembrie, nu in 2013

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:36
2117 citiri
Ponta: A doua transa de crestere a salariilor va fi in decembrie, nu in 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Targu Jiu, in legatura cu declaratiile sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, privind cresterea salariilor bugetarilor, ca a doua transa de majorare va fi aplicata la 1 decembrie, asa cum s-a convenit in negocierile cu Fondul.

"Decizia am luat-o ieri, se va aplica pentru ca este in conformitate cu negocierile pe care domnul Florin Georgescu le-a purtat cu FMI", a spus Ponta, intrebat despre declaratiile lui Jeffrey Franks privind cresterea salariilor bugetarilor.

Intrebat despre data la care va fi acordata ce-a de-a doua transa de majorare, premierul a raspuns: "1 decembrie".

Recuperarea totala a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibila doar anul viitor, intrucat Guvernul a decis sa plateasca banii aferenti contributiilor retinute la pensii si nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Am convenit sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite recuperarea totala imediata a salariilor, cat si a contributiilor platite de pensionari. Ceea ce ramane pana la recuperarea totala la salarii urmeaza sa fie acordat anul urmator", a declarat Franks.

El a aratat ca Guvernul a ales sa majoreze salariile cu 8% la 1 iunie si sa aloce suma ramasa pentru plata contributiilor achitate de pensionari.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca a doua etapa de majorare a salariilor bugetarilor va fi acordata in luna decembrie si ca pensionarii vor primi in transe lunare banii retinuti ilegal pensionarilor drept contributii de asigurari sociale de sanatate, confirmand astfel informatiile Mediafax.

El a aratat ca prima transa de majorare a salariilor cu 8% va fi aplicata din luna iunie.

In prima sedinta, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent peste limita legala.

Saptamana viitoare, tot prin ordonanta de urgenta, Guvernul va decide majorarea salariilor cu 8% pentru bugetari de la 1 iunie, urmand ca restul sumelor sa fie acordate in luna decembrie, a precizat seful Executivului.

"Tot de la 1 iunie, in transe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au incasat gresit, vom incepe restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii peste 740 lei. De la 1 iunie, in transe lunare, exact cum le-a fost luat de guvernele trecute, va fi restituit de Guvernul actual", a adaugat Ponta.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca Guvernul ia in calcul varianta ca a doua transa de majorare a salariilor in sectorul bugetar sa fie acordata in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare, ceea ce ar evita incalcarea Legii responsabilitatii fiscale.

Legea responsabilitatii fiscale stabileste ca nu pot fi emise acte normative pentru majorarea salariilor sau a pensiilor cu sase luni inainte de alegeri.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%.

#Ponta crestere salarii, #crestere salarii decembrie , #stiri FMI