Ponta: relatia cu cei de la FMI este nociva

Joi, 29 Iulie 2010, ora 00:15
1515 citiri
Ponta: relatia cu cei de la FMI este nociva

Liderul PSD Victor Ponta a declarat miercuri la TVR 1 ca reprezentantii FMI au furnizat cetatenilor prognoze gresite si "somnifere", transformandu-se in complici ai actualului Guvern, care au pacalit populatia, social-democratul opinand ca relatia Romaniei cu Fondul a devenit "nociva", informeaza Newsin.

"Economia romaneasca traieste in ultimii ani numai din imprumuturi. Iar ceea ce se intampla cu FMI-ul pe mine si pe noi ne alarmeaza foarte tare. De fapt ce se intampla?

In doi ani am dublat datoria Romaniei. Ce n-a reusit Ceausescu in zece ani, ce nu s-a facut de la Guvernul Petre Roman pana la Tariceanu inclusiv, a reusit sa faca Guvernul Boc.

Mai mult, auzim ca ne vom imprumuta din nou. Stiti ce inseamna asta? Vreau sa se stie ca oamenii acestia mai trag un pic banii de la FMI si dupa aceea or sa lase dupa ei potopul, si vom plati noi daca om plati sau nu", si-a expus Ponta viziunea sa privind situatia economica.

Liderul social-democrat s-a lansat apoi intr-o critica vehementa la adresa FMI si a sustinut ca relatia cu Fondul este "nociva".

"Eu vreau sa va spun, si imi asum acest lucru, ca relatia noastra cu FMI este o relatie profund nociva. In primul si in primul rand, cei de la FMI care vin in Romania, incepand chiar cu dl Mihai Tanasescu si cu dl Jeffrey Franks poate ne baga in seama, ca ei nu prea ne baga in seama. (...)

Dar faptul ca anul trecut ne-au mintit pe toti si ne-au pacalit - si au facut acest lucru, dupa parerea mea, ca sa sprijine o anumita miscare politica - ne-au spus ca vom avea crestere economica in 2010, ca vom avea deficit bugetar mai mic... N-am avut nimic. Iar anul acesta, in februarie, ni s-a spus ca anul acesta avem crestere 1,2.

Ieri l-am auzit pe dl Jeffrey Franks ca vom avea scadere 2,5, dar ca vom avea la anul crestere. Vreau sa va spun ca avem o relatie profund nociva.

Nu stiu daca cazurile tarilor din jur, care renunta la acordurile cu FMI este cel mai bine. Dar noi credem ca in momentul de fata si in formula actuala relatia cu FMI este impotriva Romaniei si in avantajul de scurta durata a celor care conduc in acest moment", a continuat Ponta.

Presedintele PSD s-a intrebat de ce da FMI bani Romaniei si daca Fondul este cumva "vreo fundatie de caritate", avertizand ca banii ar putea avea destinatii necunoscute.

"Banii acestia nu-i va da inapoi Guvernul Boc si nici presedintele Basescu, ci ii vom da noi toti, ceilalti (...) Problema este daca ne-au folosit la ceva acesti bani sau s-au dus undeva unde nu mai auzim de ei. Aia e marea problema si la asta nu ne-a raspuns, din pacate, nici FMI si nici Guvernul", a mai declarat pesedistul.

Ponta a acuzat FMI ca ascunde in continuare adevarul privind situatia economica. "Acest FMI, de care eu sunt foarte dezamagit, nu le spune oamenilor ca la anul - asa au discutat ei, au negociat, ca se afla - Romania si-a negociat un deficit mult mai mic, care inseamna o noua reducere de 3 miliarde de euro din buget.

De unde reduci? Ne anunta cineva ce se intampla la anul? Nu ne anunta nimeni ca in 2011 si 2012 avem varful in care trebuie sa dam datoriile inapoi. (...) Iar acuzatia mea directa la cei de la FMI este ca devin complici cu Guvernul actual.

Ne-au spus anul trecut numai lucruri neadevarate. Acum ne spun lucruri neadevarate despre anul viitor. Ne dau asa, somnifere. La un moment dat se va rupe somnul asta si ne vom trezi in realitatea dura", a conchis Ponta.

El a precizat ca declaratiile sale critice la adresa FMI au la baza avertismentul pe care i l-a transmis premierul grec, Giorgios Papandreou, care i-ar fi spus ca nu va mai conta daca PSD va veni la putere atata timp cat va trebui sa repare ce poate strica guvernarea actuala si ca acum e mai eficient sa impiedice actualui Guvern sa ia unele masuri ce vor avea consecinte dramatice. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#ponta, #fmi, #imprumut, #guvern , #stiri FMI