Ponta: Romania si-a indeplinit toate criteriile de perfomanta, inclusiv cel privind deficitul bugetar

Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:45
1202 citiri
Ponta: Romania si-a indeplinit toate criteriile de perfomanta, inclusiv cel privind deficitul bugetar

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca Romania si-a indeplinit toate criteriile de performanta stabilite cu FMI si mizeaza pe crestere economica in 2014.

"Patru din cele cinci criterii de performanta au fost indeplinite, cel referitor la reducerea deficitului bugetar nu a fost constatat, din cauza intarzierii scrisorii de intentie, insa, in mod sigur, in luna martie sper sa avem scrisoarea de intentie in boardul FMI, sa se constate ca ne-am indeplinit si toate tintele care tin de deficitul bugetar", a afirmat premierul Ponta la Palatul Victoria, la finalul unei reuniuni a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de parteneriat 2014-2020.

Totodata, seful Guvernului a anuntat ca "delegatia FMI si a Comisiei Europene au constatat faptul ca estimarea pentru 2013 a cresterii economice este de 2,8%", mai mult cu peste un punct procentual fata de tinta initiala.

"Aceasta stabilitate economica a dus la posibilitatea ca sa se constate de catre Banca Nationala o reducere a inflatiei in luna decembrie la 1,5% si fundamente macroeconomice pentru ca Romania sa reziste, asa cum a facut-o pana in prezent, la turbulentele de pe pietele financiare. S-a reliefat faptul extrem de important ca dobanda la datoria publica a scazut la cel mai mic nivel istoric si este mai mica decat media pe Europa. Romania a reusit pentru prima data in istorie sa emita bonduri la 30 de ani, ceea ce inseamna ca cei care ne-au imprumutat cu bani au incredere ca Romania in urmatorii 30 de ani va fi capabila sa-si plateasca datoriile. De asemenea, se confirma o previziune de continuare a cresterii economice pentru 2014, bazata nu doar pe agricultura, ci in special pe sectoarele industriale si productive", a subliniat Ponta.

#Ponta FMI, #Romania FMI, #economie romania , #stiri FMI