Popa (BNR): Deficitul extern se va mentine in 2010 la 6% din PIB

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 11:03
973 citiri
Popa (BNR): Deficitul extern se va mentine in 2010 la 6% din PIB

Deficitul de cont curent al Romaniei se va mentine anul viitor, probabil, la un nivel similar celui din 2009, in conditiile in care, in acest an, dezechilibrul extern s-ar putea corecta la aproximativ 6% din produsul intern brut (PIB), a declarat marti viceguvernatorul BNR Cristian Popa, potrivit Newsin.

"In 2010, mi se pare cel mai probabil sa avem un deficit de cont curent similar celui de anul acesta. Nu exclud corectarea in continuare a deficitului de cont curent sau chiar un excedent anul viitor, dar mi se pare improbabil, deoarece importurile nu pot scadea oricat de mult", a spus Popa.

"Acest profil plat al deficitului de cont curent in 2010 depinde de relansarea cererii si de reluarea cresterii economice pe o baza sustenabila", a adaugat el.

Viceguvernatorul BNR a mentionat ca, in 2009, deficitul de cont curent se poate corecta pana la 6% din PIB sau chiar sub acest nivel si a subliniat ca este important ca ajustarea sa se realizeze in continuare in mod sustenabil.

Ultima prognoza a guvernului si a Fondului Monetar International (FMI) indica o ajustare a deficitului de cont curent pana la aproximativ 7,5% din PIB in acest an, de la 12,4% din PIB in 2008.

In primele patru luni ale acestui an, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 78,9% fata de intervalul similar din 2008, pana la 1,18 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#deficit, #extern, #fmi, #popa , #stiri FMI