Portugalia adopta noi masuri de austeritate pentru a-si reduce datoria

Vineri, 12 August 2011, ora 23:25
1309 citiri
Portugalia adopta noi masuri de austeritate pentru a-si reduce datoria

Guvernul Portugaliei a anuntat, vineri, noi masuri de austeritate, din luna septembrie, care vor aduce la buget 100 de milioane de euro.

Ministrul portughez de Finante, Vitor Gaspar (foto), a explicat ca, printre masurile adoptate, se afla cresterea TVA la vanzarile de gaze naturale si de electricitate si inghetarea preconizatelor cresteri salariale pentru anumite categorii de bugetari, relateza AP.

Guvernul de la Lisabona are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar de la 9,1%, in 2010, la 5,9% din PIB, in 2011, pentru a ajunge la 3%, in 2013.

In schimbul pachetului de asistenta financiara de 78 de miliarde de euro de la UE si FMI, Portugalia a adoptat un riguros plan de austeritate pentru a insanatosi finantele publice si relansa economia.

Astfel, in speranta stimularii competitivitatii pietei muncii, guvernul intentioneaza sa reduca indemnizatiile de concediere de la 30 la 20 de zile de salariu pe fiecare an lucrat.

De asemenea, s-a anuntat introducerea unui nou impozit, echivalent cu 50% din prima de Craciun (al 14-lea salariu in Portugalia) care depaseste salariul minim pe economie, masura care ar urma sa aduca, in 2012, venituri de circa un miliard de euro. 

#portugalia, #masuri austeritate, #datoried , #stiri FMI