Portugalia imprumuta 26 mld. euro

Sambata, 21 Mai 2011, ora 11:56
1131 citiri
Portugalia imprumuta 26 mld. euro

Fondul Monetar International a aprobat un imprumut de aproximativ 26 de miliarde de euro destinat Portugaliei. Imprumutul este realizat pe o perioada de trei ani.

 

Scopul imprumutului este de a ajuta Portugalia sa isi redreseze finantele publice si economia in colaborare cu Uniunea Europeana, conform cotidianul.ro. 

Board-ul institutiei si-a dat acordul asupra acestui imprumut ce face parte dintr-un plan de ajutor international de 78 de miliarde de euro, a precizat FMI intr-un comunicat.

"Toata aceasta finantare este conceputa pentru a oferi Portugaliei un ragaz inainte ca ea sa se imprumute pe piete, sprijinind in acelasi timp aplicarea unor masuri politice necesare pentru a-si repune economia pe calea cea buna", a explicat FMI.

Portugalia se imprumuta pe pietele de credit la costuri ce ii ameninta viabilitatea finantelor publice, in pofida unor anunturi succesive ale guvernului ei asupra unor masuri de economii bugetare, aminteste AFP.

"Acest sprijin financiar important va contribui la atenuarea costurilor sociale ale ajustarii" acestor programe de austeritate, estimeaza institutia.

Ca si in cazul Irlandei, FMI a acordat o facilitate largita de credit, modalitate prevazuta pentru tarile ce au nevoie de o ajustare pe termen mediu a economiilor lor.

#imprumut portugalia, #fmi, #irlanda, #uniunea europeana , #stiri FMI