Portugalia, urmatoarea pe lista

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 16:45
1304 citiri
Portugalia, urmatoarea pe lista

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor financiar extern, chiar daca autoritatile de la Lisabona incearca sa convinga pietele ca situatiile sunt foarte diferite, potrivit analistilor, transmite AFP, citat de Mediafax.

"Pe piete, exista ideea ca dupa rezolvarea cazului Irlandei, Portugalia va ajunge in prima linie a pietelor", a declarat Joao Cravinho, director la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru Portugalia.

Deocamdata, autoritatile portugheze isi pastreaza speranta, insistand intre diferentele dintre cele doua tari, asa cum au facut-o si in timpul crizei Greciei din primavara.

Fata de alte tari, Portugalia nu s-a confruntat cu o bula speculativa pe piata imobiliara iar nivelul sau de indatorare este la nivelul mediei Uniunii Europene, a declarat duminica presedintele portughez Anibal Cavaco Silva, care spera sa nu fie necesara interventia Fondului Monetar Interntional (FMI).

Programul de ajutor care va fi acordat de Uniunea Europeana (UE) si FMI pentru Irlanda calmeaza temerile si consolideaza increderea pietelor, a spus ministrul de Finante al Portugaliei Fernando Teixeira dos Santos.

El a aratat ca tara sa dispune de un sistem bancar bine reglementat si supravegheat si a mentionat strategia clara a guvernului de reducere a deficitului bugetar.

Majoritatea analistilor considera insa ca aceste argumente ar putea fi insuficiente pentru calmarea pietelor.

Randamentul obligatiunilor portugheze era, luni, la ora 11:00 GMT, in crestere la 6,527%, de la 6,508% la inchiderea de vineri.

"Daca aceste presiuni vor continua, Portugalia va fi nevoita sa ceara ajutor extern", a declarat Tullia Bucco, analist la UniCredit.

Nick Firoozye, analist la Nomura, crede ca necesarul de finantare al Portugaliei este mai mare decat al Irlandei.

Portugalia are asigurata finantarea in 2010 dar situatia se va complica foarte mult in 2011, cand ajung la maturitate datorii de 25,6 miliarde de euro, din care 19,7 miliarde euro in primul semestru.

In aceste conditii, Parlamentul portughez urmeaza sa aprobe vineri un buget de austeritate fara precedent, care include reduceri ale salariilor si majorari ale impozitelor, pentru diminuarea deficitului bugetar de la 7,3% din PIB la 4,6% din PIB. 

#financiar, #portugalia, #sprijin , #stiri FMI