Premierul britanic insista pentru o analiza a oportunitatii unei taxe Tobin

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 17:23
889 citiri
Premierul britanic insista pentru o analiza a oportunitatii unei taxe Tobin

Premierul britanic Gordon Brown vrea ca optiunea impunerii unei taxe pe tranzactiile financiare sa fie analizata in continuare in cadrul dezbaterilor ce vizeaza transferarea partiala a costurilor de salvare asupra bancilor, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Premierul vrea ca "dezbaterea sa fie continuata" si considera ca cele patru optiuni prezentate sambata sunt interesante si ca trebuie analizate in continuare, a declarat un purtator de cuvant al premierului.

Brown a cerut incheierea unui "contract social" intre banci si societate pe plan mondial, care sa prevada ca institutiile financiare vor finanta costurile de salvare.

Acesta a enumerat diferite solutii, intre care crearea unui fond, modificarea cerintelor de capital, o prima de asigurare sau "o taxa pe tranzactiile financiare mondiale", ultima reprezentand o taxa de tip "Tobin".

Economistul american James Tobin a sugerat in anii '70 o taxa asupra tranzactiilor financiare, pentru a reduce volatilitatea din pietele valutare.

Ideea a revenit odata cu criza, insa numerosi experti considera ca ideea nu poate fi aplicata.

Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul posibilitatea de a solicita bancilor sa plateasca o prima de asigurare, pentru a finanta eventualele pachete de salvare din sectorul bancar, a declarat directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn.

Acesta a precizat ca scopul FMI nu este acela de a crea o taxa pe tranzactiile financiare la nivel mondial, de tipul taxei "Tobin", considerand ca optiunea este inaplicabila.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa, # tobin, # fmi, # tranzactii financiare , #stiri FMI