Premierul grec: Grecia risca sa ajunga la catastrofa

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 23:02
1281 citiri
Premierul grec: Grecia risca sa ajunga la catastrofa

Premierul grec Georgios Papandreou le-a cerut membrilor Parlamentului sa ajunga la un "acord national" in privinta crizei datoriilor cu care se confrunta tara, avertizand ca lipsa de solidaritate cu guvernul creeaza neliniste in intreaga zona euro, relateaza BBC.

Vorbind in debutul unei dezbateri programate sa dureze trei zile, Papandreou a spus ca tara se afla intr-un "punct crucial" si risca sa ajunga la catastrofa, daca nu ia masuri.

Premierul socialist le-a cerut parlamentarilor sa acorde votul de incredere cabinetului remaniat si noului ministru al finantelor, avertizand ca imaginea de dezbinare face rau reputatiei tarii.

Papandreou a spus ca este nevoie si de o reforma a sistemului politic si a propus un referendum spre sfarsitul acestui an pe tema unor posibile schimbari ale Constitutiei.

Cu toate acestea, politicenii din opozitie, care nu sunt de acord cu planul de austeritate propus de guvern, au respins apelul lui Papandreou si au intrebat de ce populatiei trebuie sa i se ceara sa faca noi sacrificii in van.

Unii i-au cerut lui Papandreou sa demisioneze si sa convoace alegeri anticipate.

Discursul lui Papandreou i-a vizat nu numai pe parlamentari, ci si populatia elena si a tintit mai departe, spre zona euro. Premierul nu vrea sa para ca sta cu mainile in san in aceasta criza, comenteaza BBC.

Dezbaterea politica in Grecia are loc in timp ce la Luxemburg se intalnesc ministrii de finante din zona euro pentru a discuta despre deblocarea a 12 miliarde de euro din imprumutul contractat de Grecia anul trecut.

Grecia are nevoie de acesti bani - ultima transa din imprumutul de 110 miliarde de dolari pe care l-a luat in mai anul trecut de la UE si FMI - pentru a evita sa intre in incapacitate de plata din cauza datoriilor enorme acumulate.

Banii sunt conditionati de implementarea unei serii de reforme interne dureroase, care au generat greve, mitinguri si chiar violente pe strazile capitalei. Grecii s-au saturat de austeritate, recesiune si datorii.

In aceste conditii, multi analisti sunt sceptici ca Grecia va putea iesi din aceasta "gaura neagra", fie si cu ajutorul substantial din partea partenerilor ei. Guvernul crede ca va putea, dar trebuie sa convinga publicul ca merita efortul.

In cazul unei esec, o incapacitate de plata a Greciei ar putea trimite o unda de soc in intreaga zona euro si chiar la nivel financiar mondial. 

#grecia, #criza, #zona euro, #georgios papandreou , #stiri FMI