Premierul Letoniei vrea sa renegocieze acordul cu FMI si UE

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 09:11
960 citiri
Premierul Letoniei vrea sa renegocieze acordul cu FMI si UE

Premierul leton, Valdis Dombrovskis, vrea sa modifice conditiile stabilite cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Uniunea Europeana pentru salvarea economiei, din cauza agravarii situatiei din piata interna, a declarat acesta intr-un interviu acordat cotidianului Die Welt, citat de AFP. 

"Cand Letonia a negociat conditiile de ajutor din partea FMI si a Uniunii Europene la sfarsitul lui 2008, toata lumea a luat ca punct de reper o recesiune de 5%. In prezent, comprimarea este estimata la 12% si ar putea depasi acest nivel. Prin urmare, veniturile din taxe au scazut si, din acest motiv, acordurile trebuie sa fie modificate", a explicat premierul, precizeaza NewsIn.

Conditiile acordului de 7,5 miliarde euro, incheiat in decembrie cu FMI si cu alti creditori, solicita ca deficitul bugetar al tarii sa nu depaseasca 5% din produsul intern brut (PIB) in 2009.

Primul ministru spera sa convinga creditorii sa majoreze plafonul la 7% din PIB, explica Die Welt. Pe 2 aprilie, guvernul a anuntat ca a rata o transa de 200 milioane euro din imprumutul FMI, pentru ca nu a amendat la timp bugetul.

Dombrovskis a mai explicat ca incearca in prezent sa incheie un parteneriat strategic pentru banca letona Parex Banka, in cadrul careia statul a preluat in noiembrie o participatie de 51%, dupa retrageri masive ale clientilor.

Letonia, fost stat sovietic devenit membru al Uniunii Europene in 2004, s-a confruntat cu mari probleme economice, dup? o perioad? de cre?tere economic? record.

Deficitul bugetar al Letoniei va fi de peste 7% din PIB, in loc de 5% cat a cerut FMI, chiar daca reduce cheltuielile publice cu 40%, a anuntat recent guvernul de la Riga, care a precizat, pentru prima oara, ca va taia si cheltuielile sociale.

Ministrul leton de finante, Einars Repse, a declarat ca un nivel al deficitului de 7% din PIB ar fi o buna baza de discutie cu Fondul Monetar International (FMI), care vrea ca Letonia sa isi reduca deficitul bugetar la 5% din PIB in acest an.

Repse a mentionat ca nu ar fi nicio catastrofa daca creditorii internationali ar refuza sa dea finantari suplimentare Letoniei, chiar daca acest lucru ar insemna, cel mai probabil, restrictii bugetare chiar si mai dure.

Letonia nu a reusit sa obtina in martie a doua transa din imprumutul de la FMI, de 200 milioane euro, si se asteapta sa nu obtina nici suma prevazuta pentru iunie, de 1 miliard de euro.

#acord, #fmi, #letonia, #premier, #ue , #stiri FMI