Presedintele CE lauda eforturile Romaniei in implementarea acordului FMI

Joi, 24 Februarie 2011, ora 12:28
1540 citiri
Presedintele CE lauda eforturile Romaniei in implementarea acordului FMI

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a afirmat joi ca eforturile facute de Romania au contribuit la stabilizarea situatiei economice din UE si a salutat in acest sens implementarea "viguroasa" a programului cu FMI si CE, care a permis trecerea pe o tendinta economica pozitiva, transmite NewsIn.

"Vreau sa salut implementarea foarte viguroasa a programului comun cu UE si cu FMI de catre Romania.

Eforturile facute de tara dumneavoastra, dle presedinte, au contribuit la stabilizarea situatiei si sunt incantat ca Romania a reusit sa treaca pe o tendinta pozitiva din punct de vedere economic, pentru ca FMI asteapta o crestere de 1,5% din PIB in 2011 si apoi una de 4,5% din PIB in 2012", a spus Rompuy dupa o intrevedere la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.

Oficialul european considera ca Romania a realizat niste evolutii importante, prin stabilizarea economiei si consolidarea finantelor publice, dar si prin conservarea stabilitatii sistemului financiar, "asta in plina criza financiara la nivel global".

Rompuy a notat si adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a salarizarii unitare, care au permis pastrarea unor finante publice pe o cale durabila si vor mentine deficitul public in limita celor 3% din PIB pana in 2012. "Stim ca aceste eforturi nu sunt intotdeauna populare, insa sunt necesare pentru prosperitatea viitoare", a subliniat Rompuy.

In acelasi timp, presedintele Consiliului European a discutat cu seful statului si probleme economice europene, axandu-se pe moneda euro.

"La ultima intalnire a Consiliului European, tinuta pe 4 februarie, am hotarat sa continuam activitatea noastra de consolidare a zonei euro in ansamblu. 

Sustin inca o data ca euro, ca moneda, are niste baze foarte solide in ceea ce priveste inflatia si balanta de plati, insa ar trebui sa coordonam politicile nationale in zona euro mai indeaproape", a spus Rompuy.

Acesta a subliniat ca Romania, ca si celelalte state care nu apartin zonei euro, vor fi consultate si pot participa in aceasta coordonare care va fi pusa in practica impreuna cu celelalte institutii europene.

Presedintele Traian Basescu l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, in cea de-a doua vizita pe care oficialul european a efectuat-o la Bucuresti de la preluarea acestei functii.

#acord fmi, #comisiei europene, #presedinte , #stiri FMI