Presedintele CES: memorandumul cu FMI nu va fi discutat in sedinta de marti

Marti, 25 Mai 2010, ora 09:25
920 citiri
Presedintele CES: memorandumul cu FMI nu va fi discutat in sedinta de marti

Memorandumul cu FMI nu va fi discutat marti in Consiliul Economic si Social (CES), documentul fiind transmis saptamana trecuta Guvernului, care urmeaza sa decida miercuri daca isi asuma raspunderea pentru masurile de reducere a cheltuielilor bugetare, a declarat Florian Costache, presedintele CES.

Costache a spus pentru MEDIAFAX ca scrisoarea suplimentara la acordul cu FMI a fost transmisa Guvernului marti, dupa ce luni a fost discutata de sindicate, patronate si Executiv in CES.

"Pe ordinea de zi de maine nu exista discutarea scrisorii cu FMI. Scrisoarea a plecat de la CES cu aviz cu acordul partilor, urmand ca miercuri Guvernul sa decida daca isi asuma raspunerea pe masurile din memorandum. Scrisoarea va fi transmisa din nou in CES daca Guvernul nu decide sa-si asume raspunderea", a spus Costache.

Premierul Emil Boc a anuntat, miercurea trecuta, ca Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru masurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

Boc s-a intalnit, vineri, cu organizatiile patronale pentru discutii privind scrisoarea de intentie convenita cu FMI, inainte ca documentul sa fie aprobat de Guvern, dupa ce joi a discutat cu liderii sindicali.

Saptamana trecuta, plenul CES nu a reusit sa dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea catre FMI.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabila a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronala a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificari.

Astfel, s-a ajuns in situatia in care nu exista o avizare favorabila sau nefavorabila, ci una cu acordul partilor.

In urma negocierilor cu FMI, presedintele Traian Basescu a anuntat ca salariile din sectorul bugetar vor scadea cu 25% si pensiile cu 15%, masuri contestate de sindicalisti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#asumare, #ces, #fmi, #memorandum, #raspundere , #stiri FMI