Presedintia: UE va sustine adoptarea unui sistem de supraveghere economica la nivel global

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 11:19
1044 citiri
Presedintia: UE va sustine adoptarea unui sistem de supraveghere economica la nivel global

UE va sustine la Summit-ului de la Pittsburgh constituirea la nivel global a unui sistem de supraveghere macro-prudentiala, informeaza un comunicat al Presedintiei, in urma reuniunii informale de la Bruxelles de joi, la care a participat si presedintele Basescu, relateaza NewsIn.

In cadrul reuniunii informale a sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene de la Bruxelles, seful statului s-a referit la situatia specifica Romaniei, subliniind necesitatea identificarii unor solutii alternative de finantare, care sa asigure redresarea economica si, in acelasi timp, protejarea stabilitatii macroeconomice, informeaza Presedintia, printr-un comunicat remis vineri NewsIn.

"Presedintele Traian Basescu a insistat pe caracterul temporar al acestor instrumente de stimulare, care ar fi corelate sub aspectul duratei de desfasurare cu masurile de sustinere fiscala adoptate de alte state membre. In acest context, seful statului a sustinut ca punerea in aplicare a strategiilor de iesire din planurile anticriza trebuie sa se faca in mod coordonat, in functie de atingerea de catre toate statele membre a punctului de redresare ireversibila", mai precizeaza sursa citata.

Potrivit Presedintiei, liderii europeni au convenit in acest sens ca reformele angajate in spatiul Uniunii Europene in privinta functionarii si supravegherii sectoarelor financiare sa serveasca drept indemn de actiune pentru statele din G20.

Astfel, Uniunea Europeana va sustine in cadrul Summit-ului de la Pittsburgh necesitatea constituirii la nivel global a unui sistem de supraveghere macro-prudentiala, bazat pe cooperarea dintre Fondul Monetar International, Consiliul pentru Stabilitate Financiara si alte autoritati in materie.

"Un aspect al reformei sectoarelor financiare pe care liderii europeni au insistat sa fie promovat in dialogul din cadrul G20 priveste politica de remunerare in institutiile financiare. Discutiile pe acest subiect au condus la stabilirea unui consens solid, pe un set de sapte principii care sa permita ca remunerarea variabila sa nu mai reprezinte un risc de instabilitate", mai informeaza Presedintia.

De asemenea, liderii europeni au fost de acord ca asigurarea unei cresteri economice durabile pe plan mondial presupune existenta unui sistem liberalizat de relatii economice internationale, fiind agreata linia comuna de actiune pentru promovarea in cadrul G20 a necesitatii incheierii Rundei Doha cu un acord semnificativ.

"Presedintele Traian Basescu a subliniat ca pentru Romania modelul de crestere economica se bazeaza inclusiv pe existenta in continuare a unei politici europene de coeziune cu sustinere financiara importanta, precum si pe diversificarea relatiilor economice externe", se mai arata in comunicat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#finantare, #fmi, #summit, #ue , #stiri FMI