Prima transa din imprumutul de la CE va intra in Romania la sfarsitul lunii iunie

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 09:57
1342 citiri
Prima transa din imprumutul de la CE va intra in Romania la sfarsitul lunii iunie

Prima transa din imprumutul de cinci miliarde euro de la Comisia Europeana (CE), in valoare de 1,5 miliarde euro, va intra in Romania la finele lunii iunie, cel tarziu in primele zile din iulie, a declarat, miercuri, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

El a mentionat ca toti banii pe care-i va primi Romania de la Comisia Europeana si Banca Mondiala vor avea ca destinatie finantarea deficitului bugetar, respectiv a titlurilor de stat emise de MFP pentru acoperirea deficitului, precizeaza Mediafax.

"Prima transa de la Comisia Europeana va intra in contul Ministerului de Finante deschis la Banca Nationala a Romaniei la sfarsitul lunii iunie sau cel tarziu in primele zile din luna iulie. Prin urmare, vom incepe sa finantam imprumuturile pe termen scurt de la banci", a spus Gherghina.

Intrebat ce procent din sumele primite de la Comisia Europeana vor fi alocate pentru salarii in acest an, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a raspuns simplu: "Nimic".

Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern urmeaza sa fie discutat la inceputul lunii mai de Consiliul Executiv al FMI, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.

Comisia Europeana a propus, pe 21 aprilie, Consiliului European acordarea unui imprumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro Romaniei, in cadrul programului multilateral de finantare de pana la 20 de miliarde de euro convenit cu FMI. Propunerea figureaza pe agenda unei reuniuni a ministrilor de Finante comunitari care va avea loc la 5 mai.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#transa, # imprumut, # fmi, # ce, # romania, # iunie, # deficit, # salarii , #stiri FMI