Primariile au cheltuit prea mult cu personalul

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 16:09
1514 citiri
Primariile au cheltuit prea mult cu personalul

Cheltuielile cu personalul ale autoritatilor locale si entitatilor autofinantate, precum universitatile si spitalele, nu au fost tinute sub control si au crescut in primul semestru cu pana la 20%, de peste trei ori mai mult fata de avansul inregistrat in administratia centrala, de 6%, potrivit FMI.

"Scaderea veniturilor a fost temporar compensata prin controale stricte ale cheltuielilor, dar s-au acumulat presiuni considerabile pe partea de cheltuieli. In special, cheltuielile curente in afara administratiei centrale (autoritati locale si entitati auto-finantate, cum sunt universitatile si spitalele) nu au fost tinute sub control prin masurile de reducere a sporurilor si a numarului de angajati, iar impactul majorarilor masive de salarii si pensii din ultimele luni ale anului 2008 a fost mai mare decat se anticipase", se arata in raportul primei evaluari a Fondului Monetar International (FMI) la acordul cu Romania, precizeaza Mediafax.

FMI noteaza ca, desi cele mai multe dintre tintele programului initial au fost atinse in prima jumatate a anului, presiunile care se acumuleaza pe partea fiscala vor impune "vigilenta" din partea autoritatilor fiscale.

"Aceasta depasire a cheltuielilor curente, mai ales in afara bugetului general consolidat, ar putea periclita indeplinirea obiectivelor fiscale si ar putea conduce la alte reduceri nedorite ale cheltuielilor de capital daca nu se implementeaza cu succes reformele menite sa aduca aceste cheltuieli sub control", se mai arata in raport.

Reprezentantii institutiei financiare internationale au fost de acord, in august, cu majorarea deficitului bugetar la de la 4,6% la 7,3% din PIB in 2009, dar au impus masuri de ajustare de inca 0,8% din PIB pentru restul anului, in lipsa carora decalajul ar fi urcat la 8,1% din PIB.

Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 5% din PIB dupa primele noua luni.

Consiliul Executiv al FMI a fost de acord, in luna septembrie, dupa a doua revizuire, sa elibereze cea de-a doua transa, in valoare de 1,9 miliarde de euro.

A doua misiune a FMI va veni in Romania pentru o noua evaluare a acordului stand-by la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie.

Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#cheltuieli, #deficit, #fmi, #personal, #primarii , #stiri FMI