"Proba de foc" a Greciei, votul de incredere in Parlament

Marti, 21 Iunie 2011, ora 09:22
998 citiri
"Proba de foc" a Greciei, votul de incredere in Parlament

Guvernul elen va fi supus marti unui vot de incredere in Parlament, un prim pas crucial catre deblocarea imprumutului international vital de 12 miliarde de euro, anunta NewsIn.

Daca Guvernul va supravietui votului, Parlamentul va fi rugat sa sustina, in 28 iunie, un nou pachet de reduceri de cheltuieli, in valoare de 28 de miliarde de euro.

Aceste masuri de austeritate, precum si alte reforme, trebuie adoptate inainte ca Uniunea Europeana si Fondul Monetar Internationala sa deblocheze cele 12 miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pentru a-si plati datoriile.

Votul de marti vizeaza noul cabinet elen, pe care premierul Giorgios Papandreou l-a prezentat vineri.

Premierul spera ca noul guvern, in special noul ministru de finante Evangelos Venizelos, va permite obtinerea sustinerii Parlamentului pentru masurile de austeritate, ce au generat proteste de amploare in randul populatiei.

In weekend, ministrii de finante din Zona euro au decis sa isi amane decizia privind acordarea imprumutul destinat Atenei, pana cand tara va implementa noi reduceri de cheluieli si programe de privatizare.

Grecia are nevoie de acesti bani - ultima transa din pachetul de salvare UE-FMI in valoare de 110 miliarde de euro - in iulie, pentru a putea face platile catre creditorii sai.

Daca Parlamentul aproba masurile, ministrii de finante se vor reuni din nou in 3 iulie, iar fondurile ar urma sa fie deblocate pana la mijlocul lunii viitoare.

Insa parlamentarii trebuie sa isi analizeze cu atentie decizia, in fata grevelor si chiar revoltelor inregistrate recent.

Inspectori UE si FMI urmeaza sa faca marti o noua vizita la Atena, in cadrul unei "misiuni tehnice", a anuntat Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern elen, #imprumut intern , #stiri FMI